Nove emisije Gost nedelјe i Biblioteka koje vodi Dragan Petrović

0
1450

Novi televizijski studio u Beogradu, za sada ju tube i internet televizije, ima dve emisije sedmično kove vodi dr Dragan Petrović. Prva emisija je Gost nedelјe, u kojoj u trajanju od oko 75 minuta kod domaćina Petrovića gostuje jedna ličnost, iz oblasti nauke, kulture, umetnosti, politike. U prvoj emisiji Gost nedelјe 28 jula, to je bio profesor Beogradskog državnog univerziteta Bezbednosti, dr Milenko Bodin. Bodin je doktorirao u dve različite nauke na državnom Univerzitetu u Beogradu, i to na Bezbednosti i na Filozofiji, dok je po užem obrazovanju filozof. Autor je većeg broja naučnih knjiga iz oblasti bezbednosti, politike i međunarodnih odnosa, filozofije, što je bila delom tema emisije. Kako kroz ovu emisiju se gledaocima predstavlјa celokupan društveni i profesionalni život i aktivnosti gosta, to je prof. Bodin govorio o periodu kraja osamdesetih i početkom devedesetih gde je, prvo kao disident, a potom i učesnik u obnovi pluralizma, bio akter važnih događaja na društvenoj i političkoj sceni Srbije.

U sledećoj emisiji Gost nedelјe 2 avgusta, Petrović je ugostio Sergeja Veselinovića, koji je kao profesor ruskog jezika i književnosti u Zadru i rodnom Obrovcu, u obnovi pluralizma, prvo postao u ime Srpske demokratske stranke prvi izabrani predsednik opštine Obrovac 1990. godine, a potom i ministar u vladi Republike Srpske krajine, u prvim godinama njenog postojanja. Emisija je najviše bazirana na položaju srpskog naroda u Dalmaciji kroz noviju istoriju, i posebno kroz događaje kraja osamdesetih i prvih godina devedesetih. Velelinović je imao priliku da komunicira sa tadašnjim srpskim i hrvatskim liderima i političarima, iznoseći svoja zapažanja i svedočanstva. On je danas privrednik koji živi u Hamburgu.

Dr Dragan Petrović je u isto vreme imao i prve svoje dve emisije u seriji Biblioteka, koje su tematskog tipa i traju oko 45-50 minuta. Tema prve emisije 31 jula je stanje medija u Srbiji danas, u čemu se vidi značaj alternativnih medija.

Da Vas podsetimo:  1994 godina Srbi i Crnogorci RTS - ko sme ovo danas da ponovi - ko ima hrabrosti

Tema druge emisije Biblioteka je Rusija i efekat Svetskog prvenstva u fudbalu 2018, čiji je ona bila domaćin. Petrović je u poslednje dve i po godine četiri puta boravio u Rusiji po dvadestak dana, i iznosi svoja zapažanja oko priprema i organizacije i realizacije svetskog prvenstva u gradovima centralne i Povološke Rusije u kojima je tim prilikama boraviom, kao i analize opšteg efekta Mundijala sa sportskog ali i ekonomskog, društvenog, političkog aspetka.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime