Novi „bot“ nalozi SNS-a u akciji za vreme pandemije

0
830
Foto: unsplash.com

Iako je, kako je Raskrikavanje već pisalo, Tviter nedavno uklonio više od 8.500 naloga koji su promovisali Vučića i Srpsku naprednu stranku, mreža „botova“ je i dalje prilično aktivna. Tokom pandemije su naročito bili fokusirani na promociju kineske pomoći Srbiji, pokazuje analiza Digitalnog forenzičkog centra iz Podgorice. U jeku pandemije, od 9. marta do 9. aprila velika mreža provladinih „bot“ profila veličala je kinesku pomoć, ali i prijateljstvo između dve ove dve zemlje.

Digitalni forenzički centar Atalantskog saveza Crne Gore je, prateći objave na temu korona virusa u ex – YU zemljama, pronašao je čak 30 hiljada tvitova podrške kineskoj pomoći Srbiji i Aleksandru Vučiću.

„Prateći objave zapazili smo da se značajan deo njih odnosi na „bratski odnos Kine i Srbije“ i kinesku pomoć. Tako smo ustanovili čak 30.000 tvitova na tu temu, od čega je 71,9% ili 21.572 objava došlo sa bot profila“, kaže za Raskrikavanje Milan Jovanović iz DFC-a.

Tačnije, reč je o 1.124 „bot“ naloga.

„Dok su neki nalozi bili kreirani još 2009, mreža „bot“ profila obrađena u istraživanju krenula je sa rastom 2018. godine, kada su započeli protesti jedan od pet miliona širom zemlje, nastavila da se povećava u 2019, da bi doživela pravu ekspanziju u prvom kvartalu 2020. godine, kada su kreirana čak 954 profila“, navodi se u analizi.

Milan Jovanović iz ovog centra za Raskrikavanje objašnjava kako su utvrdili da se radi o mreži „botova“ najveće vladajuće partije u Srbiji.

Najpre, na ovim profilima gotovo da nije bilo originalnog sadržaja, već je isključivo retvitovan postojeći sadržaj. U slučaju ove analize, to su bili tvitovi koji sadrže heštegove poput #vucic, #srbija, #celicnoprijateljstvo, #kina.

Da Vas podsetimo:  Nekadašnja imovina Saveza komunista donosi milione SPS-u

Navodi takođe i da su fotografije u velikom broju slučajeva bile preuzete sa tuđih profila ili reklamnih sajtova. „Veliki broj naloga je imao imena sa više od pet nasumičnih cifara u njima. U svim slučajevima, na profilima se mogao naći isključivo sadržaj, fotografije i video snimci povezani sa predsednikom Srbije i Kinom“, navodi Jovanović.

Zaključuje i da na ovim profilima gotovo da nije bilo originalnog sadržaja, što je jedna od glavnih karakteristika bot profila.

„Velika većina „bot“ profila, njih 85,4%, kreirano je u prvom kvartalu ove godine. Naše analize pokazuju da ekspanzija takvih „bot“ kampanja uvek prati neki bitan socio-politički događaj, kakav je pandemija ili upravo izbori koji očekuju Srbiju i region. Ustanovili smo da je rast ove mreže u Srbiji počeo tokom 2018. poklapajući se sa startom protesta 1 od 5 miliona“, kazao je Jovanović za Raskrikavanje.

Glavni zadaci ove „bot“ mreže pored veličanja srpsko-kineskog prijateljstva bili su i da hvale predsednika Srbije i Vladu za dobro preduzete korake, ali i da kritikuju EU i navodni izostanak pomoći.

„Nalozi su u kontinuitetu radili na jačanju Vučića, Vlade Srbije i Kine – retvitovanjem i odgovaranjem pozitivnim porukama na sadržaj povezan sa njima“, navodi se u analizi. „Dodatno, ističe se da je predsednik Vučić svojom politikom ojačao položaj Srbije u svetu, pa joj zato pomažu Rusi i Kinezi“.

Od posmatranih 30 hiljada tvitova, nalog @avucic spomenut je više od 11 hiljada puta.

„Još jedna zapažena aktivnost bila je promovisanje sadržaja koji dolazi sa različitih adresa, koje su bliske vlastima u Srbiji. Tako su Instagram profil predsednika Vučića, njegov zvanični sajt www.vucic.rs, zatim provladini tabloidi Informer, Kurir i TV Pink, bili spoljni izvori na koje su se botovi najčešće pozivali“, navodi se u analizi.

Da Vas podsetimo:  Nekada se za stradalim rudarima žalilo
DFC: Nakon objavljivanja analize, hakerski napadNakon što je Digitalni forenzički centar objavio analizu o novoj mreži „bot“ naloga u Srbiji, na kratko su bili oboreni sajtovi DFC-a i njihova druga dva sajta – Atlantskog saveza Crne Gore i „To be secure” foruma. Kako navode u tom centru, sajtovi su ubrzo aktivirani,a detaljnom analizom biće utvđen izvor napada.

„Simptomatično je što se hakerski napad na naša tri sajta desio nedugo nakon što je Sputnjik objavio našu analizu uz naslov: „NATO se iz Podgorice brine što je Beogradu Peking bliži od Brisela“, navodi se na sajtu DFC-a.

Vesna Radojević
Izvor: raskrikavanje.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime