Novi derbi nova bruka za srpski fudbal

1
2096
Večiti derbi Foto: Oliver Bunić / Noizz.rs

Fudbaleri Partizana i Crvene zvezde odigrali su 156. večiti derbi i ponovo su u centar pažnje isplivala nesportska dešavanja, a ne zbivanja na terenu.

Čekali smo ovaj derbi kao ozeblo sunce pošto su i jedni i drugi u istoj sezoni uspeli da prezime u Evropi. I umesto da uživamo u spektakularnoj predstavi, doživeli smo da se po ko zna koji put piše o svemu ostalom a ne o igri dva naša najbolja tima.

Meč je završen nerešenim rezultatom, golove su postizali Suma za Partizan i Boaći za Zvezdu, a pogodak kojim su crno-beli poveli nekima je značio više nego bilo šta drugo.

O čemu se radi? Sejduba Suma je gol postigao sa bele tačke, a na taj penal crno-beli su čekali od 18. marta 1995. godine kada je Damir Čakar u 99. večitom derbiju izveo jedanaesterac. Od tada su se menjale brojne uprave, treneri, igrači u oba tima, na tribinama se nalaze neke nove generacije navijača, a dvadeset dve i po godine pričalo se o samo jednoj stvari – zašto se ne svira penal za Partizan u derbijima?

I evo, dosuđen je. I šta sad? Da li će to da pokrene igrače da zaigraju bolje? Da li ćemo sada moći da se nosimo na najboljim klubovima? Da li je partizanovcima sada srce mirno? Da li zvezdaši tuguju? Povela se polemika o jednom penalu kao da se rešava najznačajnije državno pitanje, a znamo da će srpski fudbal i dalje da se koprca u evropskom fudbalskom blatu.

Derbi odavno nije ono što je nekada bio, kada je na tribinama sedela/stajala gospoda, a igrači se međusobno poštovali. Nažalost, dokaz za to videli smo i večeras kada je na Jugu došlo do teške tuče. Postoji nekoliko različitih tumačenja šta se dogodilo na tribini gde su najvatreniji Partizanovi navijači, ali nećemo da se bavimo prognozama. Samo ćemo da iznesemo činjenicu – opet smo se obrukali.

Da Vas podsetimo:  Voljena Srbija... (4) Rekli su 1998. - a danas...?

Večiti derbi, kao najveća svetinja srpskog fudbala, svaki put privuče veliki broj novinara iz inostranstva, a tako je bilo i ovog puta. I šta su mogli da vide? Bezumnu tuču, okrvavljene glave, teško povređene navijače, baklje koje su sa tribine letele na teren i tribine… Te slike „krvavog derbija“ će da obiđu svet, a Srbi će opet biti označeni kao divljaci. Nekad smo i sami krivi za to. Valjalo bi priznati tu stvar samom sebi.

Miloš Ljuna

Izvor: Noizz.rs

1 KOMENTAR

  1. Sad već dolaze ustaše iz Hrvatske da biju Srbe usred Srbije e bednih li kukavica a sve junak do junaka.
    Ajd nek Srbi pokušaju tako u Zagrebu ima da ih nema a i kukavice namaju mu..a ni u našoj Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime