Novi direktor Goše za Insajder.net: Ili radimo ili stečaj

0
1144

Fabrika šinskih vozila Goša iz Smederevske PalankeGeneralni direktor fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke Milutin Šćepanović, koji je na tu funkciju stupio juče, rekao je za Insajder.net da su novi poslovi jedini način da Goša izađe iz blokade i da radnicima budu isplaćene zaostale zarade.

„Goša ima samo dva puta. Jedan je da radimo, a drugo je stečaj. Dakle, radnici moraju da počnu da rade, niko neće da plaća nerad. Novi vlasnici će doneti nove poslove i cilj je da kroz te poslove izađemo iz dugova“, kaže Šćepanović za Insajder.net.

On je potvrdio da ga je na mesto generalnog direktora postavila kompanija Lisnart Holding sa Kipra preko jedne advokatske kancelarije iz Beograda.

Firma Lisnart Holdings kupila je Gošu 3. aprila ove godine za 4,2 miliona evra od slovačke firme Žos Trnava i preuzela sve obaveze Goše koja je u blokadi od 2014. godine zbog dugova prema državi i dobavljačima.

Novi vlasnici Slovaci registrovani na Kipru

Slovačka Žos Trnava prodala je Gošu firmi Lisnart Holdings sa Kipra čiji su vlasnici takođe poreklom iz Slovačke. Ugovor je u ime firme sa Nikozije potpisao Peter Kmeč, a kao vlasnici i upravljači kapitala pominju se Bizik Ladislav, Butkovski Jan i Kiška Igor.

U Goši predstavnike firme iz Nikozije još niko nije ni video ni čuo, a radnici su za promenu vlasništva saznali tek pretragom registra privrednih društava.

Međutim, firma istovremeno duguje i 1,8 miliona evra za zaostale plate radnicima. Više od 300 radnika je već tri nedelje u štrajku zbog toga što tri godine ne primaju redovne plate, ne uplaćuju im se doprinosi, niti overavaju zdravstvene knjižice.

Šćepanović je juče pokušavao da ubedi radnike da nastave s poslom, ali su oni odbili da rade dok im se ne isplati po 100.000 dinara.

„Mi imamo ponude za poslove. I u regionu i na drugim kontinentima. Mi ćemo da im isplatimo taj novac, ali u nekoliko rata. Oni samo treba da počnu ponovo da rade“, rekao je Šćepanović.

Kako je potvrdio za Insajder, on se danas sastaje s predstavnicima Ministarstva privrede s kojima će razmotrati finansijske izveštaje o trenutnom stanju u Goši.

Blokada uz državnu pomoć

Goša, koja je u Jugoslaviji važila za jednog od vodećih proizvođača šinskih vozila, godinama je bila korisnik sredstava Vlade Srbije za podsticanje proizvodnje, pokazuje istraživanje Insajdera.

Ova firma je 2007. prodata slovačkoj ŽOS Trnavi putem javne aukcije, što je podrazumevalo da država novog vlasnika, njegove postupke i investicije kontroliše dve godine.

Nakon isteka tog roka, u kom su novi vlasnici uložili dva miliona evra i tako ispunili ugovornu obavezu, Agencija za privatizaciju je prestala da kontroliše rad fabrike.

Ipak, usled ekonomske krize i radi očuvanja radnih mesta, država je od 2009. do 2012. Goši dala milijardu dinara podsticaja za proizvodnju 124 vagona.

Uprkos tome, 2012. je zbog problema s poslovanjem usledio štrajk radnika koji je okončan pošto je tadašnji ministar privrede i finansija Mlađan Dinkić potpisao sporazum s predstavnicima Štrajkačkog odbora i menadžmenta Goše.

Tada je rečeno da će Vlada Goši obezbediti posao remonta vagona za Železnice Srbije i da će ta fabrika preuzeti deo isporuke vagona za Republiku Srpsku.

Prema podacima Ministarstva privrede, Goša je upravo 2013. i 2014. od države dobila tri miliona evra za robni kredit u RS.

Međutim, ugovoren posao sa Železnicama Srbije i sa Železnicama Republike Srpske je Goši, umesto zarade, doneo dugove i blokadu računa.

Naime, zbog toga što do isteka roka, u junu 2014, nije isporučila ugovorenih 25 vagona u poslu sa Železnicama, Fond za razvoj je blokirao račun Goše zbog duga od 171 milion dinara.

Prema istraživanju Insajdera, veći deo vagona je urađen, ali oni nisu fakturisani jer nije došlo do naknadnih aneksa ugovora.

Činjenica da je račun Goše već tri godine u blokadi onemogućava normalno funkcionisanje firme pošto zbog toga firma ne može samostalno da nastupa na tenderima.

Nakon posete premijera Aleksandra Vučića Goši Vlada Srbije odobrila je 10. aprila jednokratnu pomoć od po 60.000 dinara radnicima fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke, kao i sredstva za overu zdravstvenih knjižica za narednih šest meseci.

www.insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime