Novi momenat preloma u Srbiji

0
953

eu_sadZapad, prvenstveno preko EU, odlučio se za geopolitičko zaoštravanje naspram Rusije, na terenu Ukrajine, kao i duž trase Južnog toka.

U Ukrajini zapadne sile nemaju šta da materijalno ponude, osim obećanja i retorike, tako da im je jedina preostala opcija – destabilizacija. Sve je bolje nego da Rusija i evroazijska opcija dožive čistu pobedu.

Južni tok je druga tačka napada. Pošto javno ne mogu da se izjašnjavaju protiv nečega što je očigledno korisno za Evropu kao celinu, koriste se birokratske smicalice, poput tzv. Trećeg energetskog paketa.

U Srbiji ponovo nastupa momenat odluke, koncentrisan oko dve stvari: Južni tok i dalje „EU-integracije“.

Iz EU stiže jasna poruka da će Južni tok morati ponovo da se pregovara, navodno radi usklađivanja sa standardima EU i Evropske energetske zajednice.

U isto vreme, ubrzava se proces zvaničnog otpočinjanja pregovora o pridruživanju EU, striktno vezan za uspešno sprovođenje tzv. briselskog sporazuma.

Ako se uspe sa potpunom legitimizacijom kriminalnog izbornog procesa na KiM, to širom otvara vrata za zvanični početak pregovora sa EU. Na osnovu tog „uspeha“, vladajuća koalicija u Srbiji ima osnova da raspiše izbore tokom 2014.

Izborni uspeh sadašnje vladajuće koalicije, plus njihovih prirodnih partnera – Demokratske stranke, Liberalno demokratske stranke Čedomira Jovanovića i pridruženih satelita, značio bi cementiranje pro-EU i suštinski anti-ruskog vektora na javnoj političkoj sceni Srbije. Taj vektor bi imao sve argumente u ruci da sabotira ili bar značajno uspori gradnju trase Južnog toka kroz Srbiju, sve pozivajući se na „evropske standarde“. Politička i medijska dominacija koja bi se uspostavila osigurala bi uspeh u tom pravcu.

Jedini načini da se ovo spreči:

1. Da se ne dozvoli legitimizacija izbornih rezultata na KiM, tj. da se temeljno potkopa tzv. briselski sporazum. Oko 90% srpskog stanovništva na severu KiM (čak preko 95% u prvom krugu 3.11.) bojkotovalo je te izbore. Postoji spisak ogromnih nepravilnosti, koje se lako mogu eksploatisati i medijski promovisati da bi se delegitimisao ceo tzv. briselski proces, čiji su kamen-temeljac izbori. Time bi se dala snaga ne samo organizovanom korpusu Srba sa severa KiM, već i patriotskoj pro-ruskoj javnosti u ostatku Srbije. Ta javnost bi, uz odgovarajuću materijalnu i logističku potporu, već sada izuzetno uspešno mogla da se organizuje na osnovu „ustavobraniteljske“ pozicije, s obzirom da je sve što je vezano za tzv. briselski sporazum protivustavno. Time se zauzima pozicija koja ima čvrst temelj i koja je imuna na zapadne pritiske i retoriku centriranu na zahtevima za poštovanje „vladavine zakona“, ljudskih prava, itd.

Da Vas podsetimo:  Galijašević: Srbija i Srpska zajedno pokazuju veću državnu i državničku moć nego udruženi pigmeji u regionu

2. Da se organizuje jasna politička alternativa, dovoljno snažna da se suprotstavi pro-EU bloku na političkoj sceni, pogotovo ako budu raspisani izbori. Ovo bi zahtevalo okupljanje oko osnovnih tema: a) EU ima alternativu (evroazijske integracije), b) Južni tok se ne može ponovo pregovarati, i takvi zahtevi od Srbije prave zapadnu koloniju, v) suverena Srbija sarađuje sa prijateljima koji je ne uslovljavaju, i od kojih, uz to, može da ima mnogo veće ekonomske koristi: Rusija, Kina, prostor nastajućeg Evroazijskog saveza, g) poštovanje Ustava Srbije, koji je trenutno suspendovan i brutalno pogažen od pro-EU snaga. Ova alternativa bi okupila veliku većinu pristalica DSS, SRS, Dveri – ali i mnoštvo još većeg broja ljudi koji ne veruju u uspeh ove tri organizacije.

Ovakav uspeh u Srbiji bi nesumnjivo imao odjek i u Bugarskoj, koja je već destabilizovana. A, ako se u Srbiji i Bugarskoj obezbedi povoljan teren za Južni tok, Mađarska pod Viktorom Orbanom teško da će se odlučiti da iskoči iz tog koloseka. Geopolitička težina ovog poduhvata bila bi ogromna.

Miodrag Marković

fondsk.ru

like-button.net here

wordpress-themes.org here

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime