Novi pozivi za zaoštravanje mera u Nemačkoj protiv kovida-19

0
384
Vlada i zdravstvene vlasti u Nemačkoj založile su se danas za novo zaoštravanje mera u celoj zemlji da bi se prekinuo treći talas zaraza koronavirusom.

„Treba zaključavanje da bi se zaustavio sadašnji talas“, upozorio je na konferenciji za novinare ministar zdravlja Jens Špan.

To bi moglo da omogući prelaz ka solidnijoj fazi otvaranja, ocenio je on i rekao da je za uvodjenje noćnog policijskog časa.

Barovi, restorani, mesta za nastupe, trgovine koje nisu neophodne i sportski klubovi ne rade mesecima u Nemačkoj, dok su mogućnosti privatnih okupljanja ograničene.

Nemačka kancelarka Angela Merkel već je u sredu preko portparola, podržala ideju „kratkog lokdauna“ u celoj Nemačkoj. Medjutim vlada i vlasti regiona se već mesecima ne mogu složiti oko mera.

Nemačka, uglavnom poštedjena u prvom talasu pandemije pre godinu dana, punom snagom pogodjena je u dva talasa epidemije u jesen i na početku proleća.

U poslednja 24 časa zabeleženo je 25.464 novozaraženih kovidom-19, javio je Institutut Robert Koh (RKI). Umrlo je 296 ljudi, što je oko 60 više nego su pokazivali dnevni brojevi pre sedam dana.

„Situacija je jako, jako ozbiljna“, rekao je direktor instituta, Lotar Viler navodeći da je broj pacijenata u bolnicama starosti od 35 do 49 godina „znatno porastao“.

Broj pacijenata u intenzivnoj nezi porastao je za 20 odsto za nedelju dana, dodao je on i izazio strahovanje da će odelenja reanimacije biti pod velikim pritiskom narednih nedelja.

To isto su konstatovali lekari u intenzivnoj nezi.

„Situacija je zaista dramatična“, upozorio je predsednik udruženja lekara u intenzivnoj nezi Gernot Marks koji se založio za oštri lokdaon od dve do tri nedelje, sa zatvorenim školama i svodjenjem kretanja na minimum.

Da Vas podsetimo:  Zna li Srbija čija je Baranja

Medjutim, još nije jasno kakve će biti nove mere, a razgovor kancelarke sa šefovima 16 regiona, predvidjen za ponedeljak bi mogao da bude otkazan.

Taj način odlučivanja je pokazao ograničenja. Tako je sredinom marta održan maratonski sastanak, i svi su bili nezadovoljni odlukama. Izmedju ostalog, doneta je odluka o „mini lokdaunu“ za uskršnji vikend, koja je poništena posle 48 sati.

Kancelarka Merkel bi volela da ima veću moć odlučivanja na saveznom nivou, što bi bilo efikasnije nego podeljene odgovornosti izmedju vlade i saveznih država, prema navodima nemačkih medija.

Izvor: Novi magazin

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime