Novi pravilnik ne obavezuje pozivanje celog odeljenja…

0
683

„Na rođendansku žurku zvati celo odeljenje inače je to diskriminacija“, tvrde brojni mediji ovih dana pozivajući se na novi pravilnik „o suzbijanju diskriminacije“ u školama. Međutim, u pomenutom pravilniku nema ni reči o rođendanima dece, kao ni o pravilu pozivanja celog odeljenja. Iz dnevnog lista Blic koji je u sredu takođe pisao o ovome kažu da su tekst naslovili sa „Ako praviš rođendan, zoveš celo odeljenje“ zbog izjava pomoćnice ministra prosvete. Iz tog Ministarstva pak tvrde da je u pitanju zamena teza.

Iako u tekstu Blica nema informacije o kom se pravilniku radi, dobili smo potvrdu da je u pitanju Pravilnik o postupanju ustanove u slučaju sumnje ili utvrđenog diskriminatornog ponašanja i vređanja ugleda, časti ili dostojanstva ličnosti.

Na pitanje Raskrikavanja u kom delu Pravilnika se spominje rođendan deteta i pozivanje na isti, iz redakcija Blica odgovaraju da u pomenutom Pravilniku ne postoji primer koji smo naveli, niti da su oni u članku pisali da je to tako.

Međutim, naslov i tekst Blica demantuju ove tvrdnje jer su novinari bez bilo kakve ograde ustvrdili da je u pitanju odredba pomenutog Pravilnika.

Blic navodi: Ako se roditelji odluče da njihovi najmlađi dele pozivnice za rođendan u školi ili u vrtiću, moraće dobro da pripaze na broj planiranih zvanica, odnosno moraće da pozovu celo odeljenje, tj. grupu. To bar predviđa novi pravilnik o suzbijanju diskriminacije, koji važi od 1. septembra.

I autorka teksta u Blicu Maša Milojković potvrdila je za Raskrikavanje da se u ovom slučaju ne radi o odredbi Pravilnika, te da su se pozvali na izjavu pomoćnice ministra prosvete Vesne Nedeljković za RTS u kojoj se kaže da škola ne sme da dozvoli da deca, kada pozivaju na rođendanske proslave, ne pozovu svu decu iz odeljenja.

“Roditelji imaju pravo da slave rođendane kako žele, ali nemaju pravo da ne donesu pozivnice za svu decu ako pozivaju u školi” – prenosi Blic izjavu Nedeljkovićeve.

Da Vas podsetimo:  Protest ,,Korak do kulture''

Verujem da joj je bio cilj da tim primerom ilustruje šta bi bila diskriminacija. Dakle, ukoliko se pozivnice za rođendan, koji je privatna proslava, dele deci van škole, onda slavljenik može da pozove koga hoće, a ukoliko se dele na času, onda je dete u obavezi da pozove sve učenike kako neko ne bi bio izdvojen. Tako sam razumela ovu izjavu Vesne Nedeljković”, kazala je novinarka Blica za Raskrikavanje.

Iz Ministarstva prosvete nam je stigao odgovor u kome se kaže da je zaključak pojedinih medija o pozivanju celog odeljenja na rođendan – zamena teza.

“Suština je da nije reč o slavljenju rođendana, već primera radi o podeli pozivnica na času na kome su prisutni svi učenici i učiteljica. Reč je o mlađem uzrastu dece koja ne razumeju zašto ih neko izdvaja iz celine i kod koje to može izazvati doživljaj odbačenosti, neprihvatanja i slično. Pozivnice za rođendane dete može da podeli na odmoru, pre ili posle časova i da pozove koga god hoće. To je odluka roditelja i vaspitni model porodice”, kažu iz Ministarstva prosvete.

O ovoj „nepostojećoj“ odredbi razgovaralo se i u jutarnjem programu televizije Prva u kojoj je na pitanje voditelja da li misli da je takva mera ekstremna, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković odgovorila da joj se čini da će to biti dosta teško sprovodljivo u praksi.

“Nije teško pozvati, ali da li ćete uvek da uspete, da li će deca da dođu, da li je moguće organizovati da imate koheziju da se svi međusobno druže, pitanje je. Mislim da se možda može naići na problem u praksi, upravo kod tih nekih slučajeva. Dakle, ja nisam protiv toga, možete imati jednu takvu odredbu”, rekla je Janković.

Da Vas podsetimo:  Radovanović: Tabloidi biološki ugrožavaju čitaoce zbog zanemarivanja činjenica i upućivanja na lažne tragove

Jelena Đorđević
raskrikavanje.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime