NOVI PRITISAK BRISELA NA SRBIJU: Otvara se poglavlje 31, Beograd u oktobru da uvede sankcije Rusiji!

0
1071

Srbiju narednih nedelja očekuje nova politička i diplomatska ucena evropskih moćnika iz Brisela!

U pregovorima naše zemlje sa Evropskom unijom otvara se, naime, poglavlje 31 o spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici, a Brisel već na početku dijaloga o tim temama očekuje da se Beograd pridruži sankcijama koje su EU i SAD uvele Moskvi!

Pritisak koji sledi, upozoravaju stručnjaci, biće dosad najžešći diplomatski udar Zapada na Srbiju, koja će najkasnije sredinom oktobra biti stavljena pred nemoguć izbor: ili ‘rat’ sa Rusijom ili obustavljanje pregovora sa EU!

„Teška artiljerija“

Naši odlično obavešteni diplomatski izvori najavljuju da će evropski zvaničnici glasno i jasno insistirati da Srbija zavede sankcije Rusima jer za to sada imaju i „pisane argumente“.

– Brisel je dosad tolerisao odbijanje Beograda da uvede sankcije Rusiji. Imali ste samo sporadične izjave zvaničnika koji su Srbiju podsećali na tu obavezu… Međutim, sada se u dijalogu otvara poglavlje koje je direktno vezano za usklađivanje spoljne politike Srbije i EU, što Briselu daje „tešku artiljeriju“ argumenata. U vrhu EU se očekuje da Beograd već na početku razgovora o tom poglavlju uvede sankcije Moskvi, jer je to trenutno jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Brisela – prenosi Informerov sagovornik, ugledni zapadni diplomata.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, upitan da prokomentariše ove navode, kaže za Informer da Srbija nikako neće menjati državnu politiku.

– Državna politika Srbije jeste da bude vojno neutralna i da ne uvodi nikakve sankcije Rusiji. Ništa od toga neće se promeniti. Naša zemlja vodi spoljnu politiku u skladu sa svojim nacionalnim interesima i trudi se da sarađuje sa svima. Nikada nećemo uvesti sankcije Rusiji. Nikada! I to treba svima da bude jasno. Svima u EU i svima u Srbiji – naglašava Dačić.

Da Vas podsetimo:  VREME KAD JE SVE SVETO PRESTALO DA POSTOJI

Na drugoj strani, analitičar ruskog Fonda strateške kulture Aleksandar Pavić kaže da će Evropska unija sasvim sigurno pritiskati Srbiju da uvede sankcije Rusiji.

– Dokle god država Srbija bude vodila politiku „EU nema alternativu“, biće neizostavno izložena političkim ucenama i uslovljavanjima koji su protivni njenim državnim i nacionalnim interesima… – upozorava Pavić.

patriot.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime