Novi protest „Novinari ne kleče“ ispred Vlade Srbije

0
882

Inicijativa „Novinari ne kleče“ zakazala je za ponedeljak novi protest ispred Vlade Srbije jer je, kako su danas saopštili, rasprava o razrešenju ministra odbrane Bratislava Gašića pokazala da ni premijer, ni većina poslanika nisu razumeli težinu uvrede upućene novinarki.

Novinari_ne_klece„Većina poslanika, kao ni sam premijer, nisu razumeli težinu uvrede koji je Bratislav Gašić uputio ženama, novinarkama i celoj novinarskoj profesiji“, navodi se u saopštenju.

Novi protest „Novinari ne kleče/Još ste nam ostali dužni“ zakazan je za ponedeljak, 8. februar u 19.00 ispred Vlade Srbije, a iz inicijative su najavili da će „dodeliti Oskare zaslužnima za ovakvo stanje u medijima“. Pre toga, u 12.00 Inicijativa će Vladi Srbije predati svoje zahteve za premijera i šest ministara i ukazati na sve gori položaj profesije.

Inicijativa će od Vlade zatražiti striktno poštovanje zakona, zatim da inspekcija rada ispita tvrdnje o prisiljavanju novinara da se učlane u Srpsku naprednu stranku kako bi zadržali posao, da ispita sistematsko zlostavljanje zaposlenih u pojedinim medijima, da ispita koji mediji mesecima ne isplaćuju zarade i pod kakvim ugovorima rade zaposleni.

Inicijativa zahteva od ministra privrede da akcije medija, čija privatizacija nije uspela, budu podeljene zaposlenima i da ispita regularnost nedavnih privatizacija. Inicijativa zahteva od ministra finansija da izvrši kontrolu zakonitosti dodele novca iz budžeta lokalne samouprave medijima.

Od ministra unutrašnjih poslova traži se da ne komentariše istrage koje su u toku i da organi unutrašnje kontrole odmah započnu istragu o sumnjama da su pojedini novinari podvrgnuti nezakonitoj prismotri i praćenju i istraže ko je i na koji način nezakonito dostavljao pojedinim medijima podatke iz evidencije ovog Ministarstva.

Skupština Srbije juče je razrešila dužnosti ministra odbrane Bratislava Gašića zbog seksističke uvrede koju je uputio novinarki B92 Zlatiji Labović, kada joj je rekao „da voli novinarke koje lako kleknu“.

Da Vas podsetimo:  Klevetnička kampanja

Beta/021.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime