Novi Vetropark u Alibunaru

0
1723

Belgijska kompanija Elicio otvorila je danas vetropark u Alibunaru čija je vrednost 80 miliona evra, a koji će tokom oktobra početi da proizvodi i isporučuje električnu energiju za 38.000 domaćinstava.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić, na otvaranju vetroparka, rekao je da je ta investicija “slika energetski odgovorne Srbije”.

“Uložili smo dosta napora u nekoliko prethodnih godina da bi obezbedili uslove i procedure koji treba da omoguće realizaciju ovakvih investicija, koje zbog kompleksnosti zahtevaju podršku države”, rekao je Antić.

Dodao je da je vetropark u Alibunaru dokaz da Srbija “energetski napreduje jer je nešto što je bila naučna fantastika pretvorila u realnost”.

On se zahvalio investitoru što je prepoznao da je Srbija ekonomski i energetski stabilna zemlja da može da bude partner u takvim projektima.

Generalni direktor kompanije rekao je da će vetropark omogućiti da se smanji emisija ugljen-dioksida za 105.000 tona, što je veliki doprinos Srbije u zaštiti životne sredine.

Kompanija Elicio investirala je u vetropark 20 miliona evra, dok su Medjunarodna finansijska koroporacija (IFC) Svetske banke i komercijalne banke obezbedile dodatnih 60 miliona evra da bi se realizovala ta investicija.

Vetropark u Alibunaru je prvi izgradjeni vetropark u Srbiji sa priključkom na prenosni sistem električne energije i sastoji se od 21 turbine, ukupne snage 42 megavata.

Investicija je realizovana na poljoprivrednom zemljištu, sa leve strane puta Beograd-Vršac, a sa desne strane se nalazi trafo-stanica i priključni dalekovod.

Taj projekat će, kako je rečeno, biti od višestrukog značaja za Srbiju, s obzirom na to da će doprineti ispunjenju obaveze Srbije prema EU da do 2020. godine proizvede 27 odsto energije iz obnovljivih izvora.

B.M.
Izvor: Beta

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime