Novinarska udruženja: „Policija skrivala dokaze“; MUP: Laž

0
113

Novinarska i medijska udruženja zatražila su od nadležnih da utvrde kako je došlo i ko je u Ministarstvu unutrašnjih poslova odgovoran za skrivanje dokaza u slučaju pretnji uredniku lista Drvotehnika Dragojlu Blagojeviću. MUP je u reagovanju na to, naveo da se policija ne bavi ni skrivanjem važnih podataka niti skrivanjem dokaza, a da su takve ocene „neprofesionalne“ i „skandalozne“.

Foto: Koreni

Udruženja su ocenila da je neophodno hitno utvrditi šta se zaista dogodilo navodeći da takvi postupci MUP „samo dodatno ugrožavaju bezbednost novinara i podrivaju tužilačku istragu“.

„Zahtevamo da se saslušaju svi koji imaju nadležnost, od tehničkog nivoa, odnosno osoba koje imaju pristup bazi Telekoma, preko odgovornih osoba odeljenja Kriminalističke operativne analitike i drugih nadredjenih. Smatramo i da je neophodno pregledati arhivu odbačaja koji su se dogodili na sličan način kako bi se utvrdilo da li je bilo sličnih propusta i u prošlosti“, naveli su iz udruženja.

Saopštenje su potpisali Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Udruženje novinara Srbije (UNS), Koalicija za slobodu medija (Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija – AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Urednik lista Drvotehnika Dragojlo Blagojević prijavio je sredinom jula da je po izlasku novog broja iz štampe gde je pisao o navodnim malverzacijama čelnika „Srbijašuma“ dobio telefonske pretnje sa porukom da će „umreti brzo“.

Kako je ranije prenelo Udruženje novinara Srbije, Blagojević je u prijavi naveo da sumnja da mu je pretnje uputio v.d. direktora „Srbijašuma“ Igor Braunović, koji mu je prema navodima UNS, slične pretnje i ranije upućivao.

Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu je 26. avgusta donelo rešenje o odbačaju krivične prijave pošto je utvrđeno da u vreme kada Blagojević tvrdi da je primio pretnje, nije bilo ostvarenih poziva na navedeni broj fiksnog telefona.

Da Vas podsetimo:  Vladimir Bilčik: Srbija ne može u EU bez slobodnih medija

Posle insistiranja Stalne radne grupe za bezbednost novinara da je kritičnog trenutka bilo poziva, kao i nemogućnosti oštećenog da sam dobije informacije o dolaznim pozivima od Telekoma, tužilaštvo je direktno od Telekoma zatražilo listing dolaznih poziva a u zvaničnom odgovoru te kompanije je potvrđeno da je Blagojević primio poziv 12. jula u 23.45 časova.

MUP: Ocene neprofesionalne, skandalozne i površne, Matić nam ruši ugled
Logo

Ocene člana Radne grupe za bezbednost novinara Verana Matića i pojedinih novinarskih i medijskih udruženja o radu policije na slučaju novinara Dragojla Blagojevića su u najmanju ruku nekompetentne, neprofesionalne, skandalozne i površne, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Takve ocene pojedinaca i udruženja su i zabrinjavajuće, jer komentarisanje detalja istrage u toku trajanja istražnog postupka može nas dovesti u sumnju u namere Matića i pojedinih novinarskih i medijskih udruženja da time vrše pritisak na policiju i nezavisne organe pravosuđa, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se ukazuje da „sramotno i maliciozno iznošenje laži“ predstavlja obmanjivanje javnosti i narušava ugled MUP.

Rad i kvalitet dokaza koje prikupi policija procenjuju nezavisni pravosudni organi, a ne novinarska udruženja, i o tome će konačnu reč dati i nadležno tužilaštvo kad završi istragu.

Policija će sačekati njihov odgovor, a trebalo je da ga, pre iznošenja nesuvislih komentara i ocena, sačekaju i Matić i predstavnici pojedinih novinarskih i medijskih udruženja, ističe se u saopštenju.

Kako je MUP naveo u današnjem odgovoru Matiću, pripadnici MUP i Sektora unutrašnje kontrole istrage sprovode profesionalno i temeljno, kao i u slučaju pretnji novinaru Dragojlu Blagojeviću, vlasniku časopisa „Drvotehnika“.

Po nalogu tužilaštva, pripadnici policije su prikupili dokaze u vezi sa slučajem pretnji Blagojeviću i dostavili ih nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje.

U izveštajima i policijskih službenika angažovanih u pomenutoj istrazi i Sektora unutrašnje kontrole koji je, po nalogu tužilaštva, proveravao njihov rad, iznete su činjenice koje su neupitne, a unutrašnja kontrola je utvrdila da je postupanje policije bilo zakonito i profesionalno, uz potpuno poštovanje procedura, navodi se.

Da Vas podsetimo:  SAGOVORNICI DA SE BIRAJU PO RODU: Prema novom kodeksu novinara mediji u Srbiji moraće da koriste nametnuti senzitivni jezik

Policija se ne bavi ni skrivanjem važnih podataka, kako je izjavio Matić, niti skrivanjem dokaza, kako navode novinarska i medijska udruženja, a ni izmišljanjem, kako bi potvrdila nečija uverenja, već samo i isključivo prikupljanjem činjenica i dokaza koji će dati realnu sliku događaja.

Zato ne možemo a da ne pitamo u kom to sistemu su uverenja kredibilnija od materijalnih dokaza ili na koji način iznošenje istine potkrepljene materijalnim dokazima opstruira procesuiranje slučaja ili dodatno ugrožava bezbednost novinara, a još manje na koji način činjenice podrivaju tužilačku istragu, dodaje se u saopštenju MUP.

Iz udruženja su ocenili da je policija u tom slučaju sprovela „površnu istragu“ a da je objašnjenje Sektora za unutrašnju kontrolu MUP da je u pitanju tehnička greška, „zabrinjavajuće“.

„Ovim putem izražavamo bojazan da nije samo u pitanju bio tehnički problem, posebno imajući u vidu da se iz izveštaja Sektora unutrašnje kontrole MUP ne može videti da je izvršen razgovor sa osobom koja je imala direktan pristup bazi, a takođe zabrinjava i svedočenje osobe koja je prosledila podatke da ‘nije prvi put’ da se ovakva greška događa“, stoji u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime