Troškovi novogodišnje proslave

0
1248

Beograd za novogodišnji doček potrošio više nego što je objavljeno

Dok gradske vlasti Beograda najavljuju doček nove 2015. godine na čak tri bine i slavlje koje će trajati dve noći, CINS otkriva da je godinu dana ranije na organizaciju dočeka iz gradskog budžeta potrošeno 880 hiljada dinara više od sume objavljene u javnosti. Grad je posao organizacije dočeka poverio Kombank Areni Beograd, kojoj je i osnivač, a CINS-u su najpre dostavili umanjene troškove i tek na insistiranje otkrili pravu sumu.

big_1418345013~~Grad-Beograd-konferencija-docek-Nove-godine-2014

(foto: beograd.rs)

Đorđe Milutinović, Kiki Lesendrić, Siniša Mali i Svetlana Ražnatović

Doček nove 2014. godine na trgu ispred Narodne skupštine u Beogradu gradske vlasti su predstavile kao jedan od najjeftinijih takvih događaja sa predviđenim budžetom od 4,5 miliona dinara. Dokumentacija do koje je došao Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), međutim, pokazuje da je potrošeno 5,38 miliona dinara – 880 hiljada više od najavljene sume.

Javnu proslavu Nove godine vlasti Beograda organizuju godinama unazad, ali doček 2014. nije pripremljen na vreme. Nekoliko meseci ranije, u glavnom gradu Srbije izvršena je smena gradonačelnika Dragana Đilasa. Privremeni organ koji je trebalo da upravlja Beogradom do izbora nove vlasti osnovan je 18. novembra. Prva najava dočeka na sajtu grada objavljena je 14. decembra, dok su 26. decembra saopštene detaljnije informacije o izvođačima.
Prema dopisu Službe za informisanje Gradske uprave, Privremeni organ je reagovao “u situaciji vremenskog i finansijskog ograničenja”, odgovarajući na zahteve turističke privrede i Turističke organizacije Beograda.
Gradska uprava novinarima CINS-a dostavljala je dokumentaciju u dva navrata i podaci su se razlikovali. Neke stavke prvobitno predstavljene kao besplatne ipak su bile naplaćene, dok su za neke poslove prijavljene i isplaćene osobe koje čak nisu ni bile angažovane. Za organizaciju dočeka nije sproveden postupak javnih nabavki, a svi ugovori o donacijama ne postoje.

Organizatori dočeka nisu želeli da razgovaraju sa novinarima CINS-a na ovu temu.

DVA ODGOVORA – RAZLIČITI PODACI

Privremeni organ grada Beograda na čelu sa predsednikom Sinišom Malim oformio je Komisiju za organizovanje proslave Nove godine, a organizaciju dočeka prepustio Areni Beograd.
Na konferenciji 14. decembra, 17 dana pre dočeka, Nikola Nikodijević, član Privremenog organa i predsednik Komisije, a danas predsednik Skupštine Grada, izjavio je da postupak javnih nabavki nije započet na vreme zbog čega Privremeni organ nije mogao da koristi sredstva predviđena budžetom, već su formirali Komisiju i pokušali da nađu sponzore koji bi finansirali doček.

Da Vas podsetimo:  Šibel u Jagodini proradio još 2022. godine, „crvena vrpca“ presečena tek uoči kampanje

Rade Đurić iz organizacije Transparentnost Srbija kaže da je logično da se za pripreme ovakvih događaja sprovede proces nabavke određenih usluga, sto je prema Zakonu i javnim nabavkama obavezno za bilo koje pribavljanje dobara, usluga ili radova preko 400 hiljada dinara.

„Stoga bi nadležne budžetske inspekcije i revizori trebalo da provere ovakve ugovore i poslove, s obzirom da je jasno da su potrošena određena budžetska sredstva“, kaže Đurić.

Gradska uprava poslala je novinarima CINS-a dva odgovora na pitanja o troškovima organizacije dočeka. Kao odgovor na prvi zahtev za uvid u dokumentaciju Služba za informisanje Gradske uprave je 17. januara dostavila samo troškovnik Arene i dopis u kome se navodi da je utrošeno 4,5 miliona dinara (bez plaćenog PDV-a) uz određen broj stavki koje su označene kao donacije.

Nakon insistiranja na dostavljanju potpunog odgovora, Služba za informisanje je 31. januara dopunila dokumentaciju ugovorima koje je Arena sklapala i troškovnikom koji je bio veći za čak 880 hiljada dinara. U njemu se navodi da je na organizaciju dočeka ukupno potrošeno 5.379.272 dinara bez PDV-a.

Najveći deo utrošenih sredstava je izdvojen za honorare izvođača – Nikola Rokvić je za ugovoreni nastup od 45 minuta dobio 1.200.000 dinara, 2.200.000 dinara su za nastupe u trajanju do 90 i do 60 minuta dobili bend Kikija Lesendrića i Jelena Tomašević, dok su voditelji programa Dragana Mićalović i Vladimir Stanojević plaćeni 79.564 i 50.000 dinara.

Međutim, dve stavke iz prvog odgovora, od kojih je jedna predstavljena kao donacija, a druga nije ništa koštala, zapravo su bile dodatno opterećenje gradskog budžeta.

Prva stavka, prvobitno prikazana kao donacija, jeste privatno obezbeđenje za koje je isplaćen paušalni iznos od 480 hiljada dinara, bez podataka o tome koliko je ljudi u kom vremenu angažovano. Na dan koncerta firma za obezbeđenje G4S poslala je račun od 480.000 dinara u paušalu za usluge obezbeđenja.

Da Vas podsetimo:  BAKA ANĐA (94) PREŽIVELA 3 RATA: Videla sam razne užase, bojala sam se da će me zaklati, mislila sam bolje da me upucaju nego to

Ketering za izvođače i osoblje, navodno besplatan, zapravo je plaćen gotovo 340 hiljada dinara.

nova-godina-vizio

NEMA UGOVORA O DONACIJAMA

Prema navodima Službe za informisanje Gradske uprave, ne postoje dokumenta o ostalim stavkama koje je Privremeni organ u javnosti predstavio kao donacije.

Na konferenciji za medije 27. decembra, iz gradske uprave su rekli da su se Svetlana Ražnatović, Nataša Bekvalac i Kiki Lesendrić odrekli honorara, kao i da su konstrukciju bine sa ozvučenjem i osvetljenjem dobili od televizija Pink i Skaj plus „koje će besplatno prenositi koncert“.

Televizija Pink je, prema rečima gradskih zvaničnika, donirala binu i opremu. Sa druge strane, ova televizija je prenosila manifestaciju bez plaćanja naknade Areni, odnosno Gradu Beogradu.

U izveštaju Poreske uprave objavljenom deset dana pre dočeka navodi se da Pink International Company DOO Srbiji duguje 89.720.000 dinara poreza. Ta činjenica bi ovu kompaniju diskvalifikovala iz postupka javnih nabavki da je bio sproveden, budući da zakon koji ovu oblast reguliše propisuje da stranke koje sklapaju ugovore sa javnim organima moraju dostaviti potvrde da su izmirile dospele poreze, doprinose i druge javne dažbine.

Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković kaže da ugovori o saradnji i donaciji moraju da postoje.

„Očito u ovome da se cifre ne poklapaju, da nema ugovora o donaciji, da je za nešto što je interpretirano kao donacija ustvari napravljen račun. Tu postoje dosta značajne indicije, pre svega, za trgovinu uticajem… A trgovina uticajem je predvorje korupcije. To nije direktna korupcija, ali je predvorje korupcije. To je ono ’ja tebi – ti meni’.“

Rade Đurić iz Transparentnosti kaže da dogovoranje usmenim putem nije način na koji bi javne ustanove smele da sklapaju ugovore.

“O svemu što je učinjeno u ime i za račun Republike Srbije, grada Beograda i građana Republike, treba da se primeni zakonom određena procedura, odnosno obrazloženje zašto ta procedura nije primenjena, šta je primenjeno i sve potkrepi dokazima koji to potvrđuju. Ako ne postoji dokumentacija, trebalo bi dati obrazloženje zašto ne postoji.”

IMAGINARNO ANGAŽOVANJE OMLADINACA

Arena je radnike angažovala preko omladinske zadruge Gaudeamus, a ova stavka je u drugom troškovniku prikazana kao deo keteringa, za koju je gradska uprava prvobitno navela da ništa nije platila. Za navedene usluge ta zadruga je Areni 1. januara ispostavila račun od oko 90.000 dinara, a prema kom je 12 članova zadruge odradilo po 12 radnih sati u vrednosti od po 7.755 dinara.

Da Vas podsetimo:  Strankama koje su prešle cenzus mesečno oko 1,3 miliona evra iz budžeta

Novinari CINS-a otkrili su da barem dva člana omladinske zadruge Gaudeamus, koji su prema spisku navedenom na računu bili angažovani na dočeku Nove godine, te noći nisu radili.

Adi Erkočević sa kojim su novinari CINS-a razgovarali početkom 2014. godine kaže da ga iz Gaudeamusa nisu angažovali duže vremena.

„Ništa ne znam o tome, nisu kontaktirali sa mnom.“

Direktorka omladinske zadruge Gaudeamus Ranka Dedović kaže da je nemoguće da su dva člana zadruge čija se imena nalaze na spisku isplaćenih novinarima CINS-a rekli da nisu kontaktirani za rad.

„Ja sam rekla da su radili, stojimo iza toga.“

Ranka Dedović je u novembru 2012. godine bila uhapšena u sklopu akcije suzbijanja finansijskog kriminala.

Prema saopštenju koje je izdao MUP Srbije, sumnja se da su Dedovićeva i njeni saučesnici iz firme Direct group DOO lažno prikazivali da su preko Gaudeamusa angažovali omladince za rad u magacinskim prostorijama te firme i sačinili fiktivne fakture na osnovu kojih je na račun Gaudeamusa ukupno prebačeno preko 7,5 miliona dinara.

Uplaćeni novac je podizala i zadržavala za sebe Dedovićeva, dok je u poslovnim knjigama svoje omladinske zadruge fiktivno prikazivala da je novac isplatila omladincima, bez njihovog znanja, navodi se u saopštenju.

Dedovićeva kaže da ovaj slučaj nije okončan na sudu i da ne želi da ga komentariše.

Nije jasno kako je došlo do saradnje Arene i Gaudeamusa, niti prema kojim kriterijumima je Arena angažovala baš ovu omladinsku zadrugu.

Direktor Arene Đorđe Milutinović odbio je da o ovome razgovara sa novinarima CINS-a.
Dedovićeva kaže da ih je Arena angažovala na osnovu prethodne saradnje jer su njihovi omladinci pre nekoliko godina radili kao redari u Areni.

Dragana Pećo i Marija Milovanović

CINS

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime