Novosadska ekskurzija

0
1202

autobusiOvaj tekst je, umesto već pomenute novosadske ekskurzije, lako mogao da se nazove i „Kako je Hanibal prešao Alpe“. Zašto – biće vam jasno malo kasnije. A, ako ste slušali današnje izlaganje Velikog Vođe, već znate o čemu govorim.

Elem, celom Srbijom ceo petak su pojačano krstarili autobusi. S jednom destinacijom: Napred(njački), u Novi Sad! Svaka opština gde žive naprednjaci morala je da pošalje barem jedan autobus. Čuj jedan… Tri, bre!

Nemam nikakav problem s tim: SNS je odlučio da u srpskoj Atini održi miting na kom će da pokaže svoju snagu. Demonstracija moći: gradonačelnik iz tvoje partije, ali vlast u Vojvodini – nije tu. A i stranka je ozbiljno poljuljana: Sve lošijim životom, skandalima naprednjačkih ministara, bahatošću lokalnih funkcionera, bezobrazlukom kompletnog rukovodstva.

Zbog toga je onima što su napredni morao da se obrati Znate Već Ko. I obratio se. Dugo je i nadahnuto govorio. Oh, kako je samo lepo i pametno govorio, morali su da ga zaustavljaju i prekidaju aplauzima i skandiranjem… A ja moram da vam kažem da je čovek – zapravo – u velikom problemu:

Srbijom neće upravljati kriminalci i tajkuni – rekao je naprednim Srbima Reformator Veliki. To je onaj koji u suštini Srbijom vlada već tri i po godine. I to ponavlja kao mantru.

Molim vas, pa zar to nije trebalo da se završi u prvih šest meseci vlasti? Otvorite istragu, privedete tajkuna/kriminalca odredite mu pritvor i odmah krenete suđenje. Ovako, borba protiv tajkuna, kriminalaca i korupcije u režiji Gospodara Vučića liči na onu dečju igru „Između dve vatre“:

Otvorite istragu, privedete tajkuna/kriminalca, odredite mu pritvor a on ponudi kauciju, plati i izađe kao čovek. Ako tog baju sud čak i osudi, tu je Apelacioni sud koji čoveka – oslobodi. Ako čak ni to ne prođe – tu je Master Toma Bajčetinski, koji će da ih pomiluje. I potajno orden dodeli.

Da Vas podsetimo:  "Uplašen" zna čega se plaši, pa i kako da se prestane plašiti!

Lupao je Veliki Vođa i gomilu šamara… Zamislite kako se osećao Đuka Moler, ili Bata Keramičar, osvedočeni radikali, kada su slušali litaniju o Evropskoj uniji i otvaranju poglavlja… A tek obični članovi, koji su pre šest godina bili spremni da ruše mrske žute izdajnike zato što hoće da se približe Briselu…

Najveći „zbun“ među pučanstvom koje je došlo autobusima u SPENS nastalo je kada je Znate Već Ko uporedio otvaranje poglavlja sa „Hanibalovim prelaskom preko Alpa“. Aman, bre, pa znaš li ti ko je tvoje glasačko telo, sunce ti poljubim.

Kad smo već kod Gašića, on mora da je štucao, da su mu gorele uši i da se preznajao na liniji Kruševac – Novi Sad… To stvorenje još uvek nije zamenjeno, još uvek ministruje dok vojska najavljuje štrajk glađu, a Vučić poručuje (valjda verujući u snagu da ga podrži MUP) da nije pronalaženje novog ministra odbrane „posao od jednog dana“… Evo, da ti pomognem, predsedniče vlade: Imaš onog poslanika koji ti predsedava Skupštinskim odborom za kontrolu službi bezbednosti, zove se Momir Stojanović. Em je čovek iskusan obaveštajac, em ti je lojalan, em je bivši vojni oficir.

Istina, ima on tu „istragu u najavi“, ali, barem ćeš neko vreme da imaš profesionalca na čelu ministarstva, pre nego što nađeš neku novu krpu koja će da ti se uvlači.

Nego, znate li vi šta mene ozbiljno brine? To što je Gospodar Vučić zaista izgubio vezu s vremenom. U bukvalnom smislu. Više ne ume da računa. Da gleda u kalendar.

On je (žutim) lenjivcima poručio da nemaju veze sa „14. decembrom, sa ekonomskim rastom, smanjenjem nezaposlenosti“, a onda im je poručio: „Da je bilo do vas, taj politički dan nikad ne bi svanuo“.

Da Vas podsetimo:  STA SAM STVARNO REKLA O GOVORU MRZNJE

Tja, da si ti Vučiću nastavio da lepiš ono „Bulevar Ratka Mladića“ po Novom Beogradu, taj dan stvarno ne bi svanuo 14. decembra, nego možda i ranije, ali, u tvojoj sledećoj rečenici se vidi da si izgubio pojam o vremenu:

„Oni su 16 godina na vlasti, a znate li sitnicu koju su uradili? Ne možemo da se setimo, tri dana svi da razmišljamo“, rekao si, o Veliki Vođo.

Kako da ti kažem: Slobodan Milošević je svrgnut pre 15 godina i dva i po meseca. Od tada do danas su na smenu (dominantno i u koaliciji) vladali žuti DS i neobavešteni DSS. Ali su sve vreme bili tu i tvoji koalicioni partneri: Rasim Večiti Ministar Ljajić (to je onaj kog si pominjao po zlu, jer je sarađivao s Hagom); Mlađan Večita Secikesa Dinkić (to je onaj što si pretio da ćeš ga u zatvor); Ivica Bananin Kofer Dačić (to je onaj što si govorio da nećeš s njim u vlast čak i ako ti stranka kaže da uđeš u vlast)… Dakle, molim te Vučiću, na koje si lenjivce mislio, jer su žuti i neobavešteni smenjeni 2012. A tvoj kadar (Maja Autobuska Stanica Gojković) je tu Vojvodinu u crno uvio.

Moram da priznam: dobro manipuliše masama. Najavio je da će u februaru da očisti stranku. Eto vam idealnog materijala da se naprednjaci malo užive u stranačke izbore. Da funkcioneri po lokalu opet obećavaju. Vojnici opet da izvršavaju. I da se kolju slobodnim stilom (politički, naravno, figurativno). Kondicioni trening za izbore u aprilu. Zato mi se čini da je ova ilustracija više nego primerena:

Novi Sad, 18. decembra 2015 - Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vucic govori na mitingu SNS u novosadskom SPENS-u. Predsednik SNS Aleksandar Vucic izjavio je veceras da je Srbija simbolicno presla svoje Alpe i nema vise prepreke preko koje nece preci uz ocenu da je otvaranjem poglavlja u pregovorima sa EU 14. decembra ispisana nova stranica nase istorije. "Ne mozemo nazad, za nas nazad vise ne postoji i zato napred moji naprednjaci - Srbija nas je pozvala, vi joj odgovorite", rekao je Vucich na mitingu SNS u novosadskom SPENS-u. FOTO TANJUG / JAROSLAV PAP / bb

Aleksandar Bećić

Kolumnista

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime