Novosadski obućari koji od kože stvaraju čaroliju čak i big size patofne za pijanistkinju iz Rima

0
54
Foto: Luftika

Ušuškana u istorijski ambijent Starog Majura u Ulici Čajkovskog br.1 u Petrovaradinu, postoji obućarka radnja u kojoj nastaje čarolija. Za to je zadužen umetničko-majstorski dvojac Agnes i Albert. Ovaj bračni par se odlično dopunjuje, pa od obućarskog zanata stvaraju umetnost.

Albert kao vrsni obućar, sa dugogodišnjim iskustvom u delo sprovede sve što mušterija zamisli, a Agnes ga u tome prati svojim veštim rukama i idejama. Osim obuće kod njih možete naručiti da vam se napravi bilo koji predmet od kože, pa čak i futrola za sekiru.

Foto: Luftika

– Nedavno nam je došla jedna gospođa sa neobičnim zahtevom – da joj izradimo futrolu za sekiru. To je poželeo njen prijatelj, koji na taj način želi da sačuva i zaštiti ovu alatku. Donela je sekiru i na osnovu oblika, ja sam izradila model futrole. Ispalo je odlično, a kada sam to objavila na Facebook-u, mnogi su poželeli nešto slično. Pre nekoliko godina Albert je radio čak i futrolu za mačetu, koja je takođe bila fantastična – priča za „Luftiku“Agnes Dobai.

BabyAgnes

Pre tri godine, Agnes je došla na ideju da od čiste kože, izrađuje i obuću za bebe i decu. Nekada je nehodajuća obuća za bebe rađena od prave kože. To je za Agnes bila ideja vodilja, kada je stvarala svoj unikatni brend „babyAgnes“ cipelice.

Foto: Luftika

– Moje prve kožne patofnice, koje imam i danas, bile su mi model po kojima sam počela da izrađujem cipelice za bebe i decu. Koža kao, prirodan materijal, najbolja je za stoplalo ne samo odraslih već i mališana. Hodajući u njima, imate osećaj slobode, kao da ste bosi, a i bliže ste prirodi. Mališani mogu da ih nose po kući, u vrtiću, ali i napolje. Svaka cipelica je unikatna i svaka ima neki svoj poseban detalj. Odličan je dar i za babine, pa smo osmislili i handmade kutijice u kojima mogu da se spakuju za poklon – kaže Agnes u čijim cipelicama su brojni mališani napravili svoje prve korake.

Da Vas podsetimo:  Aforizmi
Foto: Luftika

Big size patofne za pijanistkinju iz Rima

U unikatnoj obući, ručno rađenoj od prave kože, brojni zadovoljni kupci danas šetaju pločnicima svetskih gradova. Agnesine cipelice su toliko neodoljive da čak i odrasli požele da ih nose.

– Nedavno me je kontaktirala jedna žena, koja je bila toliko oduševljena mojim patofnama, da je poželela da ih napravim i za nju u broju 37. Reč je o pijanistkinji koja živi nadomak Rima. Samo mi je objasnila koju vrstu kože želi, a meni je dala umetničku slobodu da ih ukrasim. To mi je bio veliki izazov i zadovoljstvo, naročito kada mi je rekla da ih nosi na svojim koncertnim nastupima širom sveta – kaže naša sagovornica.

Cena više nego povoljna

Jedinstvena, handmade obuća, rađena po meri u svetu je svojevrsni kuriozitet. Zato stranci kada dođu kod Alberta i Agnes budu oduševljeni ne samo jedinstvenom uslugom, već i cenom.

Foto: privatna arhiva

– Bebi cipelice koštaju 2.700 dinara, muška kožne cipela je od 80 evra pa naviše, a čizme, tipa martinke su oko 130 evra. Uglavnom kupci prvo pitaju koliko bi to koštalo, ali često imamo i mušterije koje i ne pitaju za cenu. Kada vide šta mi radimo i da mogu da kod nas naruče sve što su zamislili, jasno im je da to nema cenu – objašnjava Albert Demirovski, koji je jedan od retkih obućara koji sam izrađuje i đonove.

Futrole za duvan i mobilne, povoci za pse, kaiši

Ovi vrsni stvaraoci u svom asortimanu imaju razne predmete od kože. Kod njih u radnji se mogu kupiti kvalitetni kaiševi, ulošci za obuću, ortopedske cipele, kožne narukvice, futrole za duvan i mobilne telefone, pa čak i kožni povoci za pse.

Da Vas podsetimo:  SAMO IM JE TO FALILO! Prva zemlja dobila ministra za kafu i palmino ulje!
Foto: Luftika

Najskuplji predmet od kože koji su radili bile su čizme za celu nogu, koje je naručila jedna dama iz Bosne.

– Zbog malo većeg obima butina, trebalo je puno kože, ali je mušterija na kraju bila prezadovoljna, jer takve čizme, po svojoj meri, nije mogla da kupi nigde u svetu – objašnjava Albert.

Najveći izazov bila im je izrada kožnih rimljanki za jednu umetnicu, koja je imala zamislao u glavi šta želi, a Agnes je to sprovela u delo.

– Te rimljanke su bile moje vatreno krštenje. Imale su puno kopči, a za izradu kaiševa trebala nam je dužina od 18 metara kože. Na kraju su ispale fenomenalno – ponosna je Agnes.

izvor:https://luftika.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime