Novosti tvrde da dolazi Folksvagen, iz kompanije navode da još nisu odlučili

1
732

Večernje novosti su „ekskluzivno“ objavile da nemačka kompanija Folksvagen planira da izgradi fabriku u Srbiji i da je investicija vredna 1,4 milijarde evra. Ovu bombastičnu informaciju su preneli brojni mediji kao da je u pitanju gotova stvar, iako čitav tekst Večernjih novosti počiva na jednom izvoru, i to anonimnom. Urednik ekonomske rubrike i autor tekstaDušan Stojaković u jutarnjem programu TV Prva tvrdi da je u pitanju „naš izvor, iz najvažnijih mogućih struktura“. Iz kompanije Folksvagen, međutim, za Raskrikavanje ističu da još uvek razmatraju različite opcije za novu fabriku u istočnoj Evropi i da nikakva odluka nije doneta.

Novembra 2018. godine Folksvagen je saopštio da trenutno traže novu lokaciju za fabriku u Istočnoj Evropi.

Nekoliko meseci potom, u februaru 2019. godine, predsednik Aleksandar Vučić je najavio mogući dolazak nekog velikog investitora o čemu se očekuje odluka do kraja aprila. To je ponovio i u subotu 2. marta u jutarnjem Dnevniku RTS-a, ali opet nije otkrio koja je to kompanija.

Međutim, Večernje novosti su „otkrile“ nešto kasnije tog dana da se radi o Folksvagenu, tvrdeći čak da je njihov dolazak gotov i dogovoren i da je sve samo stvar formalnosti.

Novosti, printscreen ( raskrikavanje.rs )
Večernje novosti navodi:„Folksvagen“ pravi fabriku u Šumadiji Nemački gigant kod nas otvara fabriku. Ulaganja 1,4 milijarde evra SRBIJA se nalazi pred privrednim zemljotresom! Nemački automobilski gigant „Folksvagen“ odlučio je da novu fabriku gradi u našoj zemlji, saznaju „Novosti“. 

Iz kompanije Folksvagen za Raskrikavanje navode da neće komentarisati nijednu konkretnu zemlju, i da je jedino zvanično saopštenje koje su imali na ovu temu upravo saopštenje iz novembra u kome stoji da planiraju izgradnju fabrike na istoku Evrope.

„Trenutno ispitujemo različite opcije za novu fabriku u Istočnoj Evropi. Nikakva odluka dosad nije doneta“, kažu iz ove kompanije za Raskrikavanje.

Da Vas podsetimo:  Goran M. Janićijević: Kad medijski mrak i ružičasti lajt-šou obasjaju oca Živojina

Iz Večernjih novosti nisu odgovorili na pitanja Raskrikavanja o tome kako su sigurni u ovo što tvrde u tekstu kao nespornu stvar, iz kojih je krugova njihov izvor i šta čitaocima garantuje njihov kredibilitet.

Ipak, urednik ekonomske rubrike i autor teksta Dušan Stojaković je, gostujući u jutarnjem programu TV Prva, rekao da je izvor „iz najvažnijih mogućih struktura“.

„Pre nego što smo objavili pojavila informacija sa bugarskog servisa Dojče Velea da odluka još nije doneta i da su u igri osim Bugarske i Srbija, Rumunija, Severna Makedonija i Turska. Krenuli smo da proveravamo i dobio sam ozbiljna uveravanja iz ozbiljnih izvora da su Nemci odlučili da njihova nova fabrika bude u Srbiji“, navodi on.

Na pitanje voditeljke kako su to proverili i otkud im informacija, on je rekao:

„Proverili smo iz više izvora, znači… Izvor je naš, iz najvažnijih mogućih struktura“, kaže Stojaković.

Zanimljivo je da je deo „ekskluzivnih“ informacija koje se iznose u tekstu Večernjih novosti – o 5.000 zaposlenih, 650 inženjera, pet modela Folksvagena, Škode i Seata koji bi tamo trebalo da se proizvode – 28. februara već izneo novinar bugarskog servisa Dojče Velea u intervjuu sa Mitkom Vasilevim, predsednikom Nemačko-bugarske industrijsko-trgovinske komore.

U tom intervjuu se navodi da je upravo Folskvagen navodno zainteresovan da uloži u neku od zemalja regiona, da su u konkurenciji sa Bugarskom i Srbija, Severna Makedonija, Turska, Rumunija, ali da Bugarska, prema mišljenju Vasileva, ima najviše šansi. 

Ovaj intervju su preneli i pojedini bugarski mediji, u formi pitanja ističući da je „Bugarska favorit za investiciju“.

Inače, informaciju, koju su Večernje novosti objavile u subotu na svom sajtu, u ponedeljak su u štampanim izdanjima objavili domaći tabloidi, a samo je Blic tražio odgovor i iz Folksvagena.

Da Vas podsetimo:  Tri miliona evra za gospodina Milosavljevića
Marija Vučić, Jelena Đorđević
Izvor: raskrikavanje.rs

1 KOMENTAR

  1. Plata u pogonu VW 2.000,00 eura neto.
    Plata u mogućem (ali samo u snovima), pogonu VW u Srbiji možda 350,00 eura neto.

    Troškovi života u Nemačkoj i Srbiji, približno isti…

    Oduvek smo bili roblje koje su jeftino prodavali naši gospodari, samo toga nismo ni danas svesni.

    Pametnom dosta!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime