Novostima umesto rođendanske čestitke

0
1596

novostima“Večernje novosti” danas dočekuju svoj 63. rođendan sa najnižim tiražom, (štampanim i prodatim) u poslednjih 16 godina. Slave, jer su u samom vrhu (četvrti) po neplaćenom porezu od svih aktivnih preduzeća u Srbiji. Njihovoj rođendanskoj sreći čini se da nema kraja, iako zaposlenima do 16.oktobra 2016. još nije isplaćena avgustovska zarada. Obeležavaju veliki uspeh, jer su sve učinili da najstariji srpski sportski list “Sport” (71. godina) više ne izlazi, a kolege koje su tu radile ostanu na ulici, bez prava na normalan život.

Umesto da crvene od stida i sramote zbog evidentnog i dokazanog neznanja, nerada i neuspeha, oni se još reklamiraju kao list koji ne žuti! I ne samo to, reklamiraju pride i “Krst na križu” remek delo svog direktora i glavnog i odgovornog urednika Radomira Ratka Dmitrovića.

Naravno, ne pitajući se ko je i kada odlučio i odobrio Dmitroviću da štampa o trošku Novosti svoju knjigu? Koliko košta taj projekat u kome direktor ima lični interes? Da li je i kada Ratko Dmitrović u skladu sa važećim Zakonom o privrednim društvima obavestio Nadzorni odbor kojim većinski upravlja država i da li su oni odobrili štampanje knjige u 10.000 primeraka i svakodnevnu veoma skupu reklamu? Prema postojećem zakonu tamo gde postoji lični interes direktora, a u ovom slučaju je to više nego jasno, zaključivanje pravnog posla odobrava Nadzorni odbor koji je dužan o tome da obavesti Skupštinu preduzeća na prvoj narednoj sednici. Da li je tako, kako zakon nalaže, postupljeno u slučaju “Krsta na križu”?

Pored toga, postavlja se i pitanje da li je i kada potpisan autorski ugovor i ko su njegovi potpisnici? Nije valjda generalni direktor Dmitrović potpisao ugovor sa autorom knjige Dmitrovićem ili preciznije rečeno sa samim sobom? I što je, s obzirom na situaciju u Novostima još važnije, kako su se dogovorili o honoraru?

Da Vas podsetimo:  „Nisam prijavila, ovo nije prvi put“: Simo Spasić pretio i Olji Bećković

Ukoliko Novosti budu pretrpele štetu, a to je čini se, neizbežno u ovom epohalnom izdavačkom poduhvatu, ko će snositi posledice i da li će iko odgovarati? Koliko god je besmisleno se pozivati na zakon u zemlji koja funkcioniše na bezakonju, možda nije loše navesti da je zakonodavac bio sasvim jasan – “ako direktor ne prijavi pravni posao u kome ima lični interes, odnosno ne pribavi odborenje tog posla, u nameri da to društvo zaključi ugovor ili preduzme radnju u kojoj će pretrpeti štetu, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine”!

Ovo je jako važno pitanje, s obzirom da su “Večernje novosti” objavile kako je premijer Vučić skoro celu knjigu “Krst na križu” pročitao i čestitao autoru i Novostima na tom izdavačkom poduhvatu. Čak je, kako je navedeno, izrazio i želju da govori na jednoj od budućih promocija! S obzirom da stalno ističe kako je bio odličan student prava, teško je poverovati da neko ko je to zaista dobro naučio sebi dopusti da učestvuje na jednom događaju čiji je povod više nego sporan. Sa one zakonske strane pre svega.

Ili zašto Vučić toliko ćuti kad o svemu i svačemu voli da priča, osim kako država upravlja Novostima. A ako tome dodamo i pismo Poreske uprave u kome se tvrdi da rukovodstvo Novosti ne plaća svoje poreske obaveze, prema instrukcijama dobijenim od premijera, onda sve postaje više nego alarmantno.

Ili je kao u slučaju Savamale sporno što su “idioti rušili noću”, a mogli su sasvim nelegalno i protivzakonito da to učine danju. Tad i fantomke mnogo više dolaze do izražaja. Drugim rečima, Vučić će verovatno govoriti na promociji “Krsta na križu” ukoliko bude zakazana danju. Po mogućstvu u nekoj od kasarni preteklih iz NATO bombardovanja.

Da Vas podsetimo:  Iskrivljavanje stvarnosti – nekad i sad

I džaba je sav trud i obećanje novog ministra kulture kako će status Novosti biti rešen do kraja ove godine. Ratko Dmitrović i njegov SNS zamenik Babović su odavno već zakucali krst na Novostima, ostalo je još jedino da odrede adekvatnu parcelu i da se dogovore sa partijom na vlasti kako to i kada da saopšte javnosti. Da ne ispadne sve opet onako jadno i traljavo kao u slučaju “Sporta”.

Ipak su u pitanju 63 godine i veliki trud mnogih novinara koji sa neskrivenim čuđenjem posmatraju šta se to trenutno čini sa Novostima, s pravom se pitajući kako je to uopšte moguće i zašto svi o tome ćute.

skoro

Srđan Škoro

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime