Nuklearni „Knez Vladimir“ čuvaće Arktik — večno!

0
895

Rusija je stvorila „večni“ nuklearni reaktor za podmornice, što, kako ocenjuju vojni eksperti, ima ogroman značaj za borbenu gotovost podvodnih snaga Rusije.

Prosečan radni vek savremenih borbenih podmornica traje 25 do 30 godina, a tokom tog perioda neophodno je pet-šest puta sprovesti takozvanu „Operaciju broj 1“, koja podrazumeva kompleksan zahvat zamene glavnog konstruktivnog elementa jezgra nuklearnog reaktora, odnosno — nuklearnog goriva. Zahvaljujući „večnom“ nuklearnom reaktoru, od ovog izuzetno zahtevnog postupka može se potpuno odustati.

„Naši naučnici i industrijalci uspeli su da razviju ne samo vojni i civilni nuklearni program, nego i da stvore jedinstvenu aktivnu zonu nuklearnog reaktora, da stvore, uslovno govoreći, ’večni‘ nuklearni motor podmornica. Nije slučajnost što američki eksperti s pažnjom gledaju na prednosti i specifičnosti koje imaju naše podmornice, kako po snazi, tako i po mogućnosti da budu nevidljive za radare, a sada se još pojavio i ’večni‘ nuklearni motor koji omogućava neizmerno veliki resurs. Sve ovo, generalno, unosi promene u vojno-morsku borbu. Mi ne samo da prevazilazimo druge po nivou svetskih standarda, već smo lideri u tome i to već zna ceo svet. Sada se pojavljuju nuklearne podmornice sa novim nuklearnim reaktorima i vrlo je moguće da će se ’večni‘ nuklearni reaktor naći u projektu podmornice ’Knez Vladimir‘“, rekao je za Sputnjik vojni analitičar Andrej Koškin.

Ističući značaj stvaranja „večnog“ nuklearnog reaktora, eksperti navode da on otvara nove, šire arktičke perspektive za ruske vojne i civilne flote. Kako objašnjavaju, značaj Arktika i Severnog morskog puta u bliskoj budućnosti će se samo povećati, a njihovo korišćenje i zaštita od svake vrste „inicijativa“ iz inostranstva direktno će zavisiti od stepena razvoja nuklearnih reaktora koji su pogodni za dugotrajnu upotrebu, kako na morskoj i ledenoj površini, tako i ispod njih.

Da Vas podsetimo:  Srbija sve dalje od EU i demokratije

Civilnoj i vojnoj tehnici je za njeno funkcionisanje potrebna energija u velikim količinama, a na Arktiku je njen značaj još veći.

Eksperti kažu da je nazivanje novog nuklearnog reaktora „večnim“ preterano, ali ističu da je ovaj događaj svakako „veoma značajan“.

Podsetimo, korporacija „Rosatom“ je saopštila da je u Rusiji napravljena i testirana jedinstvena aktivna zona nuklearnog reaktora sa resursom za čitav životni vek podmornice.

Aktivna zona je „srce“ reaktora, koje sadrži nuklearno gorivo i upravo u toj centralnoj oblasti se dešava kontrolisana lančana reakcija. To znači da nuklearnim podmornicama više neće biti potrebno novo punjenje nuklearnim gorivom.

Kako je naveo bivši komandant Severne flote admiral Vjačeslav Popov, stvaranje „večnog“ reaktora ima ogroman značaj za borbenu gotovost podvodnih snaga Rusije. On je rekao da je punjenje goriva „Operacija broj 1“ i ona zahteva minimum mesec dana. To znači da će za to vreme borbeni sastav flote biti smanjen za jednu podmornicu.

U izveštaju „Rosatoma“ se takođe navodi da se sprovode testiranja optimizovane aktivne zone za podmornicu četvrte generacije. Kako se navodi, njena uspešna eksploatacija potvrđuje pravilnost projektnih rešenja na kojima se baziraju novi projekti brodske aktivne zone.

Ruske podmornice četvrte generacije su „Borej“ i „Jasenj“.

Olivera Ikodinović
rs.sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime