NUNS: Obustaviti prekršajni postupak protiv novinarke

0
868

ne-davimo-beograd-3Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog podnošenja prekršajne prijave protiv novinarke agencije Beta Tamare Ognjanović s obrazloženjem da je delila reklamni materijal na na skupu inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“. Kako je za UNS rekla Ognjanović, juče je bila na novinarskom zadatku ispred Gradske uprave grada Beograda gde je trebalo da napravi prilog o akciji inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ čiji su aktivisti na ulici delili istoimene novine.
Novine i prekršajne prijave (foto: Blic) Novine i prekršajne prijave (foto: Blic)

„Došla sam da odradim zadatak i dok sam čekala da stigne kolega snimatelj, skupu su prišla dva komunalna policajca. Oko petoro aktivista pokazali su policajcima dozvolu za održavanje skupa, a oni nisu hteli da je pročitaju. Bahato su vratili prijavu i od svih nas tražili dokumenta. Rekla sam im da sam novinarka i da sam tu na zadatku, te da nisam delila materijal, ali oni nisu hteli da slušaju. Posle toga je došao komunalni inspektor, uzeo je naša dokumenta i rekao da pođemo sa njim kako bi napravio zapisnik. Svi smo pošli. Oni nas nisu privodili, nismo mi morali sa njima da krenemo, ali su nam rekli da samo tamo možemo dobiti dokumenta nazad“, rekla je Ognjanović i dodala da je u Gradskoj upravi nekoliko puta ponovila da nije delila materijal već da je bila na novinarskom zadatku, ali da je niko nije slušao.

„Svakoga su pitali da li imaju neku izjavu da dodaju u zapisnik, samo mene nisu. Rekla sam da hoću da u zapisnik uđe da sam izjavila da sam bila na zadatku i da nisam delila materijal, ali me nisu slušali. Rekla sam i da ću im iz redakcije dostaviti potvrdu da sam poslata na zadatak. Samo su odgovorili da će prijava biti prosleđena sudiji za prekršaje“, rekla je Ognjanović.

Da Vas podsetimo:  Savršeni projekat ili savršena pljačka (I deo)

UNS ističe da je novinarka Ognjanović pokazivanjem novinarske legitimacije, spremnošću da od redakcije dostavi potvrdu da je bila na zadatku, kao i svedočenjem aktivista inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“, dokazala da na skupu nije bila kako bi delila reklamni materijal i smatra pokretanje prekršajnog postupka u ovom slučaju neprihvatljivim ometanjem u obavljanju novinarskog posla.

Izvor: UNS

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime