NVO protiv Svetog Save ili zabranimo Srbe u Srbiji

1
1427

sveti-sava-svetosavska-akademija-u-beograduArhivska fotografija: Jedna od ranije održanih Svetosavskih akademija održana u Beogradu

Tragom vesti da je nevladina organizacija „Pokret za prosvećeno društvo“ ocenila je da se obeležavanjem Svetog Save, kao školske slave, krši načelo sekularnosti u školama, ne možemo, a da ne ragujemo na ovakvu glupost, ali i podmukle namere „prosvećenih“.

Naime fantomska NVO „Pokret za prosvećeno društvo“ pojavila se saopštenjem, i to gle čuda, baš udarajući na svetinje Srba, na Svetitelja koji je temelj našeg školstav, državnosti, i crkvene autekefalnosti. Koristeći se činjenicom da će crkva shodno svom ustrojenju prećutati i ovaj napad, Vi gospodo „prosvećeni“ mučki udarate na nju. Ne, niste za svoje delovanje izabrali nepoštovanje Sutava od strane političara, tajkune, privatizacije, korupciju. Ovim ste se svrstali među one koji Svetog Savu žele da „iščupaju“ iz nas.

„Interesantan“ način, odnosno svesno izabrana provokacija da se popune džepovi stranim donacijama za uobličavanje „zaostalih“ Srba koji i pored svig globalističkih pritisaka odolevaju promeni svesti.

Prenosimo delove ovog sramnog saopštenja uz naše komentare na ovaj planski bezobrazluk na koji nije reagovao još niko od nadležnih.

Idemo redom:

„Pokret za prosvećeno društvo“ protestovao je i zbog toga što u školskim proslavama aktivno „molitvama, neumesnim propovedima i izvođenjem religijskih obreda“, učestvuju sveštenici Srpske pravoslavne crkve, čime se dodatno naglašava verski značaj tog praznika.

Neumesnim propovedima?! Dakle, neko ko sebe naziva „Prosvećenim“ je očigledno neobrazovan ili bezobrazan, moguće i zlonameran. Možda bi „prosvećeni“ trebalo da nam pojasne kako to da u evropskim zemljama ljudi islamske vere praznuju Božić i Novu godinu koja njima sa verske strane ne znači ništa. Da li recimo Nemci obeležavajući praznik Svetog Martina u školama, priredbama i vašarima u okivru škola krše prava onih koji nisu protestanti?

Da Vas podsetimo:  BEZ STIDA I POŠTOVANJA: Auto-moto skup na Veliki petak!

Dalje sledi:

„Proslavljanjem školske slave kao religioznog praznika, direktno se krši Ustav Srbije koji u članu 11. nalaže odvojenost crkava i verskih zajednica od države“, navodi se u saopštenju.

Znaju li „prosvećeni“ da je Sveti Sava utemeljivač naših škola, da je upravo on shvatio neophodnost obrazovanja za sve one koji žive u Srbiji? Uostalom, ono što je on uradio svedoči vekovima, a ovi „prosvećeni“ ne bi bili poznati po ničemu da nisu direktnom provokacijom zaboli prst u oko apsolutnoj većini ovog naroda koji Svetog Savu doživljavaju kao svoju nit sa poimanjem nas kakvi jesmo kao narod.

I na kraju:

„Sigurni smo da bi lomljenje slavskog kolača u crkvi, umesto u školi, omogućilo zainteresovanim učenicima, roditeljima i nastavnicima da praznik proslave u skladu sa svojim verskim osećanjima tamo gde je to predviđeno, ne rušeći načelo sekularnosti kao dragocenu tekovinu civilizovanog društva“, piše u saopštenju.“

Gospodo, kao „prosvećeni“ trebalo bi bolje da poznajete šta je Sveti Sava za srpsko školstvo, a isto tako treba da znate da crkva na svoj način obeležava ovaj veliki praznik kod Srba. Vaš pokušaj dobronamernosti na kraju saopštenja ne može da prikrije vašu zluradost i pokušaje da proterate Srbe iz Srba, odnosno da od Srbije napravite tikvu bez korena koju bi potom takvi „prosvećenici“ oblikovali po svojoj (čitaj: Gazdinoj) mantri, a koja je, sigurni smo, u potpunosti suprotna od nacionalnih interesa ovog naroda, pa i generacija dece koja su odrasla pevajući Uskliknimo s ljubavlju Svetitelju Savi.

Na kraju, podsetimo se poslovice koja najbolje oslikava vaše saopštenje… „Nije važno šta kaže, nego ko kaže“.

Magacin

1 KOMENTAR

  1. U Gotovusi na kosmetu proslava Svetog Save svecano je obelezena u domu kulture Sveti Sava u Gotovusi gde su ucenici izveli bogat kulturno umetnicki program za gradjane Gotovuse u cast prvog srpskog prosvetitelja.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime