NZZ: Vučić u milosti EU

0
858

pol-vucic1-790x546

BEOGRAD – Aleksandar Vučić je danas u „velikoj milosti Evropske unije i njenih prestonica dok svojoj zemlji obećava evropsku perspektivu“, piše ugledni švajcarski dnevnik Noje ciriher cajtung (Neue Zuricher Zeitung) (NZ Z) i dodaje da će lider naprednjaka najverovatnije biti sledeći šef vlade.

NZ Z u uvodniku teksta navodi da bi predstojeći izbori mogli da promene poltičku sliku u Srbiji, da demokratama preti raspad, a da se prvi potpredsednik Vlade i lider SNS Aleksandar Vučić predstavio kao vizionar.
„Televizijske slike od prošlog vikenda su se smenjivale: nakon što je čitava grupa opozicionih političara objavila svoje istupanje iz DS, gledaoci su mogli da vide potpredsednika vlade koji po zimi, bez kape, zavejanim vozačima automobila pomaže. U Vojvodini je snežna oluja blokirala stotine vozača u automobilima. Dan nakon toga, žuta štampa bliska režimu je pisala: spasavao je decu iz snega dok su opozicioni političari pili kafu ispred televizora“, kaže NZ Z.

Kako navodi taj list, ovu sliku raspoloženja u Srbiji prate i istraživanja javnog mnjenja rađena pred predstojeće izbore 16. marta.
„Dok 42 procenta birača podržava Vučićev SNS, samo 11 odsto će svoj glas dati opozicionoj DS. Ukoliko dođe do ovog scenarija, demokratija u Srbiji će ostati bez opozicije“, ocenjuje švajcarski list.
„Odgovornost što je do ovoga došlo snosi Demokratska stranka. Tokom godina svoje vladavine nakon pada Miloševića, ova partija se pretvorila u instituciju za zbrinjavanje“, smatra NZ Z.

Kako se ističe, „u zajedničkom radu sa tržišnim monopolistima i državnim preduzećima stvorila se jedna rastuća klijentela zahvaljujući kojoj je ova partija (DS) uvek dobijala izbore“.
„Kontrolisali su veliki deo medija i na vrhuncu svoje moći, mediji su se suočavali sa predsednikom stranke i predsednikom države Borisom Tadićem kao ubedljivo proevropskom figurom“, kaže NZ Z ali i dodaje da je međutim, finansijska i privredna kriza posle 2008. godine počela da urušava njihov sistem i konačno se 2012. godine srušio kada je ova stranka izgubila izbore.

Da Vas podsetimo:  Dodikova poseta Moskvi za srpsko mesto u novom multipolarnom poretku

„Od tada nisu uspeli da se oporave. Njihovi privredni i medijski resursi su oslabljeni i postalo je jasno da njima nedostaje osnovni preduslov da bi bili uspešna partija, a to je politička ideja“, piše švajcarski dnevnik.

Analizirajući dalje situaciju NZ Z navodi da se u unutrašnjoj borbi demokrata, predsednik stranke i nekadašnji gradonačelnik Beograda Dragan Đilas „uspešno odbranio“ od povratka Tadića.
„Zbog toga je ovaj napustio stranku i sada će nastupiti sa sopstvenom listom. Ali, ovim on slabi DS bez ikakve šanse da napravi neki ozbiljniji uspeh za sebe. Pobednik je kao i u poslednjih nekoliko meseci Vučić. On će sa velikom verovatnoćom biti sledeći predsednik vlade“, ukazuje NZ Z.

Prema NZ Z, rastuću popularnost Vučić može da zahvali očajnoj ekonomskoj situaciji mnogih građana u Srbiji, kao i svojoj harizmi „koju su u velikoj meri izgradili mediji. „On sada izgleda kao jedini mogući spasilac, ne samo zato što spasava decu iz smetova, već zato što je i u velikoj milosti EU i njenih prestonica, jer svojoj zemlji obećava evropsku perspektivu“.
„Spremnost na ustupke kada je u pitanju Kosovo omogućila je Beogradu da otvori put za pristupne pregovore sa EU“, navodi NZ Z.

Mnoge zapadne diplomate, smatra taj list, podržavaju Vučića, jer, kako oni kažu, on je čovek koji ispunjava obećanja.

Novosti / Tanjug

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime