O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (100)

0
974

289186_haski-tribunal-afp_fHrvatski ambsador u Holandiji Branko Salaj i oficir za vezu sa Haškim tribunalom Orsat Miljanić, kao i predstavnik vlade u Sarajevu Vasvija Vidović, pojavili su se u sredu pred sudijom Haškog tribunala, pošto su pozvani da objasne zbog čega te dve drzave nisu do sada predale Haškom tužiocu tražene dokumente u vezi sa slučajem generala Tihomira Blaškića. Predstavnici Hrvatske ponovili su pred sudijom Gabrielom Kirk Makdonald da Hrvatska ne priznaje zahtev Tribunala za predaju dokumenata, jer, prema njihovoj oceni, nije zasnovan na Statutu i Pravilima postupka pred Tribunalom niti na međunarodnom pravu. (BN 20.02.1997.)

Nekoliko hiljada učenika srednjih škola i studenata u Skoplju protestovalo je i u sredu u Skoplju ispred zgrada makedonske skupštine i vlade zbog usvajanja zakona o Pedagoškom fakultetu kojim se studentima albanske i turske nacionalnosti omogućuje pohađanje nastave na maternjem jeziku. Oni, pored poništavanja odluke vlade, ostavku ministra obrazovanja Sofije Todorove, koja je u utorak odbacila taj zahtev. (BN 20.02.1997.

Veliko veće Osnovnog suda u Banjaluci saslušalo je u četvrtak četiri nova svedoka u sudskom procesu protiv predsednika Predsednistva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića. Izetbegoviću se sudi u odsustvu za ratne zločine tokom rata u Bosni. (BN 20.02.1997.)

U centralnoj gradskoj četvrti Mostara u noći između četvrtka i petka je antitenkovskom raketom pogođeno oklopno vozilo španskog bataljona Sfora. Vozilo sa šestoricom španskih vojnika je pogođeno za vreme redovne patrole zapadnim, hrvatskim delom Mostara. Nijedan od vojnika nije povređen, a vozilo je oštećeno. Policijska stanica u hrvatskom delu Mostara saopštila je da su nešto posle ponoći u centru Mostara odjeknule tri eksplozije i da se posle toga čula rafalna pucnjava iz pravca istočnog dela grada (pod kontrolom Muslimana).

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime