O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (102)

0
994

1100629352Nesumnjivo je da se pravni osnov za potpisivanje Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama i odnosima SRJ i RS nalazi u Ustavu BiH, kao i u Dejtonsko-pariskom ugovoru o miru, ocenio je pomoćnik saveznog sefa diplomatije Živadin Jovanović. „Ustav BiH predviđa da oba entiteta imaju jednako pravo na razvijanje „specijalnih paralelnih odnosa sa susednim zemljama“, izjavio je Jovanović odmah posle potpisivanja Sporazuma. Pravna osnova za uspostavljanje tesnih veza između SRJ i RS postoji i u Dejtonskom sporazumu, naglasio je Jovanović i dodao da su bas te odredbe ovog aranžmana, kao i Ustava BiH, do sada obilato korišćene od strane muslimansko-hrvatske federacije. Osporavanje prava srpskom entitetu u Bosni da čini ono što je već dozvoljeno MH federaciji ne znači ništa drugo do ponavljanje one političke opcije koja je i dovela do krvavog rata u Bosni.

Nije naodmet podsetiti da su se u proleće 1991. godine legalno izabrani predstavnici sva tri naroda u Bosni sporazumeli, takozvanim Lisabonskim dogovorom, da buduće međusobne odnose urede na principima koji su, u manjoj ili većoj meri, postali osnova za sporazum iz Dejtona. Veoma je dobro poznato da je muslimanska strana, preciznije Alija Izetbegovic, pre pet godina pogazila slovo dogovora izabravši ratnu opciju za osnivanje nezavisne Bosne koja bi bila pod dominacijom najmnogoljudnijeg naroda. Svi pokušaji da se napravi Bosna pod muslimanskom dominacijom su, međutim, pali u vodu. O tome svedoče i osnove Dejtonskog sporazuma koji ovu državu uređuju po konfederalnom principu.

Kada se imaju u vidu te činjenice jasno je da optužbe Izetbegovića i Silajdžića na račun SRJ i RS, kao i gotovo histerična kampanja sarajevskih medija, zbog toga sto Srbi navodno opet „ruše jedinstvenu BiH“, nemaju realnog pokrića, već su još jedan u nizu pokušaja da se na „odgovarajući način“ animiraju pristalice koje i dalje žele nametanje, po svaku cenu, muslimanske dominacije, makar i po cenu novog rata. (YU 04.03.1997.)

Da Vas podsetimo:  Ministarki Mihajlović smetaju borci za zdravu i čistu životnu sredinu

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime