O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (114)

0
1020

insependentSud UN u Hagu je sada u prilici da pokaže svoju nepristrasnost, ocenjuju danas britanski komentatori povodom početka suđenja trojici muslimana i jednom Hrvatu za počinjene zločine nad Srbima u BiH.

Londonski ”Independent” naglašava da njihovo suđenje ”Nudi sudu šansu da demonstriraju nepristrasnost” u svetlu dosadašnjih optužbi da je bio antisrpski opredeljen.

Britanski komentatori opisuju zločine, koje su optuženi počinili u logoru Ćelebići kod Konjica i podsećaju da je na sud pozvano 76 svedoka.

Optuzenima se, kako primećuju, sudi grupno, sto je prvi put od Nirnberškog suđenja da se za ratne zločine podiže grupna optužnica.

Oni su navodne zločine počinili tokom 1992, o čemu je tada postojao precizan izveštaj međunarodnog Crvenog Krsta, ali se u to vreme, kako podseća ”Independent”, svetska javnost zahvaljujući uticaju medija bavila samo Srbima.

Deo britanskih medija pokušava da naglasi kako je rec o pokušaju suda UN da, ovim procesom, pobije optužbe o pristrasnosti i antisrpskom opredeljenju.

Tako izveštač TV ”Skaj” ističe da je rec o ”pranju ruku” suda od optužbi kako je anti srpski opredeljen jer, eto, sada sudi i ”drugoj strani”.

Javnosti se sugeriše da je reč o manipulacijama suda, a ne o stvarnim zločinima, čime nastoji da se negira njihova krivica, i to pre sudskog procesa.

Na takve pokušaje sugeriše i londonski ”Gardijan”, koji podseća na ponašanje optuženih prvog dana suđenja i precizira da su ”bili nasmejani”.

”Gardijan” podseća da je među 74 do sada optuženih, 54 Srba, 17 Hrvata i 3 muslimana. Te činjenice, sugeriše ”Gardijan”, bacaju sumnju na pokušaje UN da dokaže svoju nepristrasnost. (YU 11.03.1997.).

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime