O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (120)

0
910

sb unSavet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je predsedničko saopštenje o situaciju u Mostaru, koje predstavlja presedan u praksi svetske organizacije.

U tom saopštenju, objavljenom u prošlu sredu, osuđuje se krvoproliće u zapadnom delu Mostara 10. februara, ali se, pri tom, ni jednom rečju ne pominje o kakvom je incidentu reč, ko je na koga pucao i koga, u stvari, Savet bezbednosti okrivljuje za incident.

Incident se, da podsetimo, dogodio kada su Hrvati i hrvatska lokalna policija u zapadnom Mostaru otvorili vatru na muslimane koji su došli na groblje u tom delu grada koji Hrvati drže pod kontrolom i ne dozvoljavaju ni jednom muslimanu da u njega uđe.

U saopštenju se, međutim, ni jednom rečju ne pominju ni Hrvati, ni hrvatska policija, ni muslimani.

Tako taj formalni papir petnaestak članica Saveta bezbednosti, koje pretenduju da budu centar odlučivanja svetske organizacije, nedvosmisleno potvrđuju da UN ne poštuju princip jednakog i ravnopravnog odnosa prema svima, pa makar ko to bio.

Članice Saveta bezbednosti su, očigledno, učinile sve da izbegnu svaku osudu i kritiku Hrvata u zapadnom delu Mostara koji međunarodnoj zajednici stvaraju i te kako velike probleme.

Ovakvu obazrivost, koju je pokazao, u očiglednoj želji da izbegne kritiku Hrvata u Bosni, taj isti Savet bezbednosti nije imao kada je bilo reč o drugim stranama u bosanskom sukobu. Kada je trebalo optužiti Srbe u Bosni, Savet bezbednosti je to često činio, a da prethodno nisu bile pribavljene ni sve relevantne informacije, niti utvrđenje činjenice.

O tome svedoče i najnovija „otkrića“, čak i američkih medija, kao, na primer, obelodanjivanje činjenice da su živi muslimani za čiju navodnu smrt osuđeni Srbi jos leže u sarajevskom zatvoru.

Ovakvom politikom Savet bezbednosti ozbiljno dovodi u sumnju svoj kredibilitet i narušava postulate utvrđene Poveljom UN. (MI, 17.03.1997.)

Da Vas podsetimo:  Kako su lekari izgubili poverenje pacijenata?

Nastaviće se…

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime