O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (130)

0
867

2016-03-31_072729OTMICA SRBA U ZAGREBU

Hrvatska policija je iz hotela „Dubrovnik“ u sred Zagreba kidnapovala potpredsednika Izvršnog veća Srpske oblasti Miloša Vojnovića i podsekretara za ljudska prava Marka Radanova i odvela ih na policijsku obradu u Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske gde su zadržani 45 minuta.

Hrvatska vlada pozvala je u Zagreb članove mešovitog komiteta za izbore iz Srpske oblasti kako bi se otklonili neki problemi oko izbora 13. aprila na području pod zaštitom Untaesa.

Umesto pregovora usledila je policijska akcija i otmica, kao na filmu, mada su Vojnović i Radanov imali uredna hrvatska dokumenta i nisu na spisku od 150 neamnestiranih Srba iz Srpske oblasti.

Glavni portparol Untaesa Filip Arnold ocenio je ovu otmicu kao „jako loš potez hrvatske policije, ističući da se to nije smelo dogoditi, jer je srpska delegacija bila pod zaštitom Untaesa. U Srpskoj oblasti se veruje da je ovaj potez policije smišljen radi zastrašivanja Srba iz Srpske oblasti.

Predsednik oblasne vlade dr Vojislav Stanimirović uputio je oštar protest vladi Hrvatske i Untaesu zbog ove poliicjske akcije.

(Ekspres, 20.3.1997.)

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime