O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (141)

0
977

Stanje sa ljudskim pravima na prostorima nekadašnje Srpske krajine u Hrvatskoj i dalje je loše, a u poslednje vreme mnogi znaci ukazuju da se još i pogoršava.

Čelnici Srpskog demokratskog foruma iz Zagreba (SDF), predsednik Veljko Džakula i Petar Lađević ukazali su da je kršenje ljudskih prava tesno povezano sa povratkom izbeglih Srba.

Veljko Džakula
Veljko Džakula

Oni su naveli mnogobrojne primere maltretiranja i napada na srpske povratnike koji dolaze sa urednim hrvatskim dokumentima, ali ne mogu da uđu u svoje kuće ako su u njima Hrvati.

Upozorili su da je reč o smišljenoj akciji koja zaplašivanjem i terorom treba da odvrati Srbe od povratka u svoje kuće, što se ne bi moglo činiti tako slobodno bez podrške i saradnje vlasti.

Kao tipičan primer opisan je slučaj Pantelije Puhara sa područja Okučana, koji se nedavno vratio iz izbeglištva u istočnoj Slavoniji. U njegovu kuću se uselio hrvatski izbeglica iz BiH, pa se on privremeno smestiio kod Laze Vujića.

Samo nekoliko dana posle podnošenja zahteva da mu se vrati njegova kuća stigla su dvojica naoru`anih civila koji su prebili i njega, i njegovog domaćina zato što ga je primio u svoju kuću, pa čak i komšinicu koja se slučajno tu zatekla. Uz batine i pretnje pištoljem „obećali“ su mu likvidaciju ako ne povuče svoj zahtev za useljenje u sopstvenu kuću.

Kako je očigledno reč o razbojničkom delu, vlasti nisu prihvatile njegov zahtev za povlačenjem, ali se on, ipak, u strahu vratio u Slavoniju. U SDF imaju podatke da se samo od 10. marta desilo pedesetak sličnih slučajeva. Dzakula je rekao da će o tome detaljnno obavestiti generala Klajna.

(Politika, 27.3.1997.)

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime