O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (162)

0
1010

REN: TALAS NASILJA NAD SRBIMA

elizabet-renSpecijalni izvestilac UN za ljudska prava na prostoru prethodne Jugoslavije Elizabet Ren izjavila je da je u Hrvatskoj prošlog i početkom ovog meseca došlo do do novog talasa nasilja nad Srbima.

U pismu potpredsedniku hrvatske vlade i ministru inostranih poslova Mati Graniću ona je „izrazila svoju duboku zabrinutost zbog novog talasa nasilja nad Srbima“ i drastičnog kršenja ljudskih prava.

Nasilje je posebno izraženo u Krajini, ali se javlja i na drugim mestima, rekla je Ren i navela najnoviji primer iz Okučana, gde su Hrvati pretukli više Srba koji su se vratili iz izbeglištva. Podsećajući da se hrvatska vlada javno obavezala da će poštovati pravo na povratak svih izbeglih i raseljenih lica svojim kućama, Ren ocenjuje da su mere koje Hrvatska preduzima apsolutno neadekvatne sadašnjoj situaciji, a posebno kada je reč o pravima Srba.

U pismu Granicu Ren ocenjuje da ce sadašnji nivo zaštite Srba i veoma skroman povratak srpskih izbeglica prouzrokovati „veoma ozbiljne posledice u regionu istočne Slavonije“.

Strahujem da ce kršenje ljudskih prava u istočnoj Slavoniji podstaći novi egzodus Srba, poručila je Ren Granicu.

(Borba, 9.4.1997.)

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime