O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (171)

0
1002

zagreb © Tanjug/ Denis CERICZAGREB SE LJUTI NA MEĐUNARODNU ZAJEDNICU

Hrvatska se ponovo veoma ljuti na međunarodnu zajednicu, o čemu govore današnje reakcije na preksinoćnu rezoluciju UN o stanju ljudskih prava.

Naime, u delu tog dokumenta koji se odnosi na na Hrvatsku ukazuje se na kršenje ljudskih prava Srba preostalih na prostoru nekadašnje Krajine, kao i na onemogućavanje povratka srpskih izbeglica u svoje kuće.

Hrvatska strana i dalje žmuri pred činjenicama, što bi moglo da znači da u tom pogledu neće menjati svoju konkretnu politiku, i takva upozorenja proglašava neistinitim, zlonamernim i neosnovanim pritiscima.

To se vidi i iz jučerašnjeg komentara „Rezolucija kao pritisak“, na prvoj strani vladi bliskog „Vjesnika“, u kojem se zahtev iz rezolucije UN za povratak izbeglih i prognanih Srba u sve krajeve Hrvatske ocenjuje kao „neprihvatljivo uputstvo hrvatskoj vladi“.

Hrvatskim vlastima posebno smeta stav o Srbima, jer po službenim tvrdnjama Zagreba ispada da su srpskim izbeglicama maltetne širom otvorena vrata, ali oni to neće, jer „mrze Hrvatsku“.

Vlasti zatim tvrde da su Srbi „dobrovoljno“ otišli iz Hrvatske, a međunarodnoj zajednici zameraju da ovakvom rezolucijom „praktično izjednačava žrtve i agresora“.

Takvim tezama, uostalom opravdavaju se zločini počinjeni sa hrvatske strane, što sigurno neće naići na razumevanje u demokratskom svetu.

(Politika, 18.4.1997.)

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime