O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (182)

0
970

POZADINA HRVATSKOG ZAOKRETA PREMA SRBIMA

Izveštaj hrvatskog narodnog pravobranioca Ante Klarića na do sada neuobičajen način govori o stanju ljudskih prava na području nekadašnje Srpske Krajine.

oluja-okupaacija
Hrvatska „vojska“ u zločinačkoj akciji „Oluja“

Naime, ovoga puta se i zvanično potvrđuje ono što se i pre znalo da je na tom području stanje sa ljudskim pravima i sigurnošću ljudi i imovine veoma loše, a najgore je, kako se navodi, na području Knina i  Donjeg  Lapca.

Kao najakutniji problem u tom smislu Klarić ističe „nemogućnost građana srpske nacionalnosti da se vrate u svoje kuće“ i, u tom kontekstu, prenosi upozorenje šefa regionalnog  OEBS-a Kramera da način rešavanja tih problema direktno utiče  na  spremnost zemalja Evropske unije za kreditno-finansijsku pomoć Hrvatskoj.

Klarić u svom  izveštaju daje i preporuke da se što hitnije izradi program povratka svih izbeglica.

Zaokret dosadašnje hrvatske politike  prema Srbima na području Krajine, o čemu svedoči i ovaj izveštaj, nastao  je očigledno zbog  sve  oštrijih  kritika  predstavnika  međunarodne zajednice.

Osim  Kramera, i  ambasador OEBS-a u Hrvatskoj, Henrik Amneus, izrazio je velike rezerve prema važećem hrvatskom  zakonu  o privremenom  raspolaganju imovinom  izbeglih  Srba,  koji  praktično ozakonjuje otimačinu te imov ine.

Nedavno je za taj zakon i američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt rekao da mora da se ukine i da od toga zavisi odnos međunarodne zajednice prema približavanju  Hrvatske Evropi.

(Politika, 24.4.1997.)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime