O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (200)

0
676

banacMinimum za obnovu i razvoj Hrvatske „Servis etničkog čišćenja“

Poznati hrvatski istoričar i profesor na univerzitetu je Ivo Banac izjavio je da je hrvatsko ministarstvo za obnovu i razvoj, „servis etničkog čišćenja koji novac dobijen od međunarodne zajednice koriste za projekte nacionalnog inženjeringa“.

Banac je oštro kritikovao i crkvene krugove u Hrvatskoj za koje je ocenio da su „politički instrumentalizovani, nekritični i skloni apologiji nacionalizma“.

Istovremeno je ocenio da su reči koje je papa Iovan Pavle Drugi izgovorio u Sarajevu dirljive, ali i izvan politike i istorije.

Banac smatra i da glasovi o podeli Bosne koji se čuju iz redova bosanskih muslimana nisu bez osnova, ali je upozorio da bi u tom slučaju Bosna postala rezervat za bošnjake, koji bi se suočili sa izumiranjem i izolacijom.

Komentarišući aktuelni rečim hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, rekao je da je vladajuća hrvatska demokratska zajednica crveno-smeđa koalicija i ostatak naših pomirenih totalitarizama i finansijske moći, umotanih u trobojnicu koju su zaprljali i da borba za modernu i evropsku Hrvatsku neće biti kratka.

(politika, 5.5.1997.)

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime