O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (212)

0
915

U Bosni i Hercegovini vođen građanski rat

U Bosni i Hercegovini su oružani sukobi imali sve elemente građanskog rata – stav je dvoje od tri člana veća međunarodnog suda za ratne zločine na prostoru prethodne Jugoslavije.

Haski-tribunalTaj stav je izrečen u obrazloženju presude Dušku Tadiću u Hagu, u onom delu optužnice za koji je ocenjeno da se na njega ne mogu primeniti odredbe ženevske konvencije o zaštiti sukobljenih strana u oružanom ratu.

Dva člana veća ocenjuju da nema dokaza da su pripadnici vojske Republike Srpske delovali kao sastavni deo Jugoslovenske narodne armije (bivše JNA), a kasnije Vojske Jugoslavije, odnosno SR Jugoslavije, pa je, prema tome, u pitanju bio sukob građana iste države.

Sudeći po ovakvim stavovima, ovo je prvi put da jedna međunarodna institucija o bosanskim konfliktima izriče upravo onu kvalifikaciju na kojoj je SRJ insistirala stalno, dokazujući svoju neumešanost u ta zbivanja.

Reč je o veoma važnom priznanju, smatra Milorad Starčević koji je kao stručnjak za međunarodno ratno pravo putovao u Hag da bi ponudio našu argumentaciju pred tribunalom koji je dugo operisao samo kvalifikacijom da je Vojska Republike Srpske agresor.

(Politika, 9.5.1997.)

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime