O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (222)

0
988

Prekršene međunarodno preuzete obaveze

Već na samom početku, na prvom koraku u realizaciji i ispunjavanju preuzetih obaveza, hrvatske vlasti i predsednik Tuđman izigrali su kako međunarodno određene tako i sopstvene garancije i obećanja data Srbima u Istočnoj Slavoniji, Baranji i Zapadnom sremu.

Vojislav Stanimirović
Vojislav Stanimirović

Predsednik Tuđman je u Županijski dom sabora republike Hrvatske imenovao predsednika oblasnog izvršnog veća i Samostalne demokratske srpske stranke dr Vojislava Stanimirovića i člana srpskog demokratskog foruma iz Zagreba prof. Jovana Bamburaća. međutim, po svim međunarodnim garancijama, pa i po hrvatskom pismu o namerama, bilo je zagarantovano da srpska etnička zajednica sa područja oblasti pod upravom Untaesa, sama predloži svoja dva predstavnika za Županijski dom sabora, a predsednik Tuđman je ta imena trebalo samo da potvrdi.

Suština i jeste u tome da oba poslanika budu predstavnici Srba iz oblasti, na koju se i odnose sva dokumenta, a koji će autentično i legitimno zastupati srpsku zajednicu sa ovog područja, a ne bilo koji pripadnik srpskog naroda iz Hrvatske.

Srbi iz oblasti su opravdano strahovali od imenovanja Srbina po volji hrvatske vlasti, čime bi samo formalno bila ispunjena obaveza hrvatske strane, a stvarni interes Srba bio zanemaren.

Iako su Srbi sa područja Untaesa uputili predlog Tuđmanu sa imenima dva predstavnika (jednog iz Vukovarsko-Sremske, drugog iz Osječko-Baranjske županije), Tuđman je, oglušujući se o svoje obaveze i kršeći odredbe međunarodnih dokumenata, sam imenovao dva člana, delimično ispunjavajući obaveze imenovanjem dr Stanimirovića.

(politika, 12.5.1997.)

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime