O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (228)

0
907

Hrvati u srpskim kućama

Čitaoci „Njujork tajmsa“ su juče na prvoj strani mogli da saznaju kako hrvatska vlada planski naseljava hrvate u kuće otete od Srba. list piše da je u toku sprovođenje programa vrednog više miliona dolara, koji  je  posebno usmeren ka „ubeđivanju“ oko 100.000 bosanskih  Hrvata izbeglih u Nemačku da preuzmu konfiskovane kuće i srpsku zemlju u Krajini.

partizani_kistanjeVlada u zagrebu je, zapravo, po kratkom postupku konfiskovala desetine hiljada kuća koje su nekad pripadale srpskim porodicama i sada ih nudi Hrvatima iz bosne i Srbije. ova kampanja kao  da definnitvno gasi nade u povratak oko 350.000 Srba u svoje kuće, u skladu sa mirovnim  sporazumom u Dejtonu, ocenjuje  novinar koji je posetio Kistanje, grad u kojem je pre rata živelo devet Hrvata i 1.980 Srba.

Osim nekoliko staraca, svi Srbi su izbegli 1995. godine, a „pobednički Hrvati“ su njihove kuće opljačkali i zapalili, piše američki list.

Pozivajući se na zvanične izveštaje, list objavljuje da od 2.000 Srba koji su se vratili poslednjih meseci iz izbeglištva, u skladu sa specijalnom odlukom UN, oko 90 odsto njih nije moglo ni da se  približi svojim kućama.

Citiraju se ocene zapadnih diplomata da se zbog ovakve politike   zvaničnog Zagreba s pravom postavlja pitanje prihvatanja hrvatske u Evropsku uniju.

Američki ambasador u Zagrebu Piter Galbrajt postao  je  veoma kritičan prema hrvatskom  programu  naseljavanja stanovništva.

Uprkos kritici, hrvatska vlada je već uputila oko 20.000 Hrvata  iz  Bosne i Srbije u Krajinu i planira da nastavi sa ubrzanim naseljavanjem srpskih kuća.

(Ekspres, 15.5.1997.)

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime