O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (230)

0
876

Brčko određuje sudbinu Republike Srpske

2017-06-20_070615Ako je neki grad od geostrateškog, odnosno geopolitičkog značaja za državu u kojoj se nalazi, onda je to Brčko.

Sudbina ovog grada jeste i sudbina Republike Srpske, pa čak i sudbina srpskog naroda zapadno od Drine.

To je osnovna ocena u knjizi „brčko-makaze nad pupčanikom“ grupe autora, u izdanju instituta za geopolitičke studije u Beogradu.

Glavni i odgovorni urednik veljko B.Kadijević je na predstavljanju knjige rekao da nad svakom njenom stranicom lebdi sudbinsko pitanje – hoće li se preseci taj pupčanik, hoće li se stegnuti makaze i tako poništiti celovitost teritorije Republike Srpske.

Autori priloga pišu o geostrateškom i vojnoodbrambenom značaju Brčkog, o istoriji punoj primera neprekidnog zatiranja srpskog prisustva u posavini, sve do današnjih dana, i o prirodi sadašnjeg međunarodnog arbitriranja oko Brčkog koje je, ocenjuju autori, političko a ne pravno presuđivanje.

General Radovan Radinović, jedan od autora, kaže da se i na osnovu letimičnog pogleda na mapu može zaključiti da je Brčko, kao teritorija pod suverenom vlašću RS, neophodan uslov njenog opstanka kao države.

„Nasuprot ogromnom i neprocenjivom geostrateškom značaju koji ima Brčko za RS, za Federaciju BiH gotovo i da nema značaja, osim u negativnom smislu“, kaže general Radinović.

(Politika, 15.5.1997.)

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime