O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (240)

0
1128

Kampanja hrvatske režimske štampe

Mirna reintegracija Baranje, Zapadnog Srema i Istočne Slavonije ulazi u svoju najosetljiviju fazu, u kojoj će povratak svih izbeglica svakako biti najteži deo, o čemu svedoče i nedavni nemili događaji u srpskim selima oko Kostajnice, gde su divljački i organizovano napadnuti srpski povratnici.

Detalji tog primitivnog čina su uglavnom poznati. pretučeno je više od 30 osoba i demolirano i oštećeno oko stotinu srpskih kuća – ali hrvatske novine pod kontrolom režima pokušavaju na sve načine da umanje dimenzije ovog teškog incidenta.

Tako se ponavlja već poznata mučna situacija kada su iste novine posle akcije hrvatske vojske u Zapadnoj Slavoniji i Krajini pre dve godine tvrdile da nad srpskim civilima nije bilo nikakvih zločina, iako su prava istina i epilog već i tada bili poznati.

Dok nezavisne novine, humanitarne organizacije i mnogi službeni međunarodni posmatrači sa lica mesta javljaju o zbivanjima koja su proteklih dana zaprepastila svet, zagrebački „Vjesnik“ izveštava da oko Kostajnice nema ni „traga od spaljenih sela“.

(Politika, 20.5.1997.)

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime