O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (243)

0
1440

O masovnom napadu na srpske povratnike kod Kostajnice objavljena je izjava plenarnog skupa Hrvatskog helsinškog odbora (HHO), koji je pozvao predstavnike nevladinih organizacija, međunarodne posmatrače i institucije hrvatske vlasti da zajednički sprovedu temeljitu istragu.

Foto HRT / Sport

Prema saznanjima HHO, proteklih nekoliko dana u napadima hrvatskih izbeglica naseljenih na tom prostoru, demolirano je i uništeno oko stotinu srpskih kuća, a teško je pretučeno najmanje 30 srpskih povratnika.

U premlaćivanje stanovnika srpske nacionalnosti, kaže HHO, učestvovali su doseljeni bosanski Hrvati iz Orašja i Šamca.

Počelo je, kako se ističe, „po dobro utvrđenom scenariju“ u Gornjem Bjelovcu, gde je više od stotinu hrvatskih doseljenika napalo desetak upravo pristiglih srpskih povratnika, a zatim se taj linč raširio po celom selu i drugim srpskim mestima oko Kostajnice.

„Događaji u kostajničkom kraju su presudan test kako za dalji povratak svih izbeglih i raseljenih osoba, tako i za mirnu reintegraciju hrvatskog podunavlja“, zaključio je HHO.

Najnoviji događaji u kostajnici ocenjeni su u ženevskoj palati nacija kao „smišljen i opasan čin“.

U ženevi se od zapadnih diplomata prvi put čuje i sumorna procena da poslednji događaji u Kostajnici, kao i konfiskacija srpskih kuća u Krajini, koju hrvatske vlasti sistematski sprovode sa namerom da u njih usele Hrvate, vode ka zaključku da hrvatske vlasti, u stvari, daju zeleno svetlo svim Hrvatima da teraju i isteraju i preostale Srbe iz Hrvatske.

Na taj način, ocenjuje se, Hrvatska flagrantno krši i dejtonski mirovni sporazum, po kome oko pola miliona srpskih izbeglica imaju pravo da se vrate svojim kućama, prema rečima jednog zapadnog diplomate, početak hrvatskog animoziteta prema povratku Srba možda je bio „spontan“, ali događaji u Kostajnici i oko nje jasno ukazuju da se sada radi o dobro organizovanoj akciji, čiji je cilj da se terorom isteraju iz Krajine oni malobrojni Srbi.

Da Vas podsetimo:  Unapredili smo izborne uslove i ispunili sve dogovoreno

Pri tom se tvrdi da sadašnja politika hrvatske predstavlja i veliku opasnost za Istočnu Slavoniju, jer Srbi u tim regionima vide na očiglednim primerima hrvatskog ponašanja koliko su poželjni.

(Politika, Tanjug, Večernje novosti, 19.5.1997.)

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime