O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (25)

0
1122

HVO01.09.1996. V u k o v a r (Tanjug) – Više stotina stanovnika Vukovara je na protestnom skupu zatražilo da se, uporedo sa masovnom grobnicom „Ovčara“, otvore i sve druge masovne grobnice širom Hrvatske.

Učesnici protestnog skupa tražili su da se, poštujući hronologiju ratnih zbivanja, najpre ispitaju zločini hrvatskih vlasti nad vukovarskim Srbima u tom periodu. Uz podsećanje da je u hrvatskoj registrovano čak 100 masovnih srpskih grobnica, ukazano je na dogovor postignut u Ženevi krajem 1993, da se otkopavanju pristupi istovremeno. Insistiranje da se otkopa samo „Ovčara“, ocenjeno je kao deo scenarija po kojem će ponovo samo Srbi biti okvalifikovani kao ratni zločinci.

Sukobi i dalje tinjaju

01.09.1966. V u k o v a r (Tanjug) – zamenik administratora UN za istočnu Slavoniju, Baranju i Zapadni Srem D. Budbi izjavio je Tanjugu da je ekshumacija masovne grobnice „Ovčara“ na domak Vukovara, koja je trebalo da počne danas, zbog kiše odložena za sutra.

Na „Ovčari“ su, kako tvrdi hrvatska strana, sahranjeni Hrvati ubijeni na kraju i posle borbenih operacija u Vukovaru, a iskopavanje će, kako je Budbi rekao, biti obavljeno bez prisustva javnosti.

Sukobi i dalje tinjaju“Mi od toga ne želimo da pravimo medijski cirkus. Ekshumacija će biti obavljena na najviši profesionalni način. U ekipi koja će to raditi najznačajniju ulogu imaće eksperti Haškog tribunala, a biće tu i predstavnici međunarodnog Crvenog krsta i razume se, predstavnici srpske strane“, dodao je Budbi.

O rezultatima ekshumacije „Ovčare“ javnost će pravovremeno biti obaveštena posredstvom informativne službe UNTAES.

Prema Budbijevim rečima, iskopavanje te masovne grobnice trebalo bi da bude okončano krajem septembra ili u prvoj polovini oktobra, dok će „za ispitivanje onog što bude pronađeno od strane stručnjaka sudske medicine, trebati više vremena“.

Da Vas podsetimo:  EU nema pravo da nam traži usklađivanje sa spoljnom politikom

Komentarišući zahteve srpske strane da se uporedo sa ekshumacijom „Ovčare“ otpočne i istraga o hrvatskim zločinima u Vukovaru tokom 1990 i 1991, odnosno otkopavanje oko 100 srpskih masovnih grobnica u Hrvatskoj, Budbi je rekao „da su ti zahtevi uzeti u obzir i da će, uporedo sa ovim iskopavanjem, verovatno početi i otkopavanje drugih masovnih grobnica“.

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime