O čemu se ćutalo u zapadnim medijima…(265)

0
3117

MINIMUM ZA OBNOVU I RAZVOJ HRVATSKE „SERVIS ETNIČKOG ČIŠĆENJA“

Ivo Banac/ Foto: vecernji.hr

Poznati hrvatski istoričar i profesor na univerzitetu Jejl Ivo Banac izjavio je da je hrvatsko Miništatstvo za obnovu i razvoj, servis etničkog čišćenja koji novac dobijen od međunarodne zajednice koriste za projekte nacionalnog inženjeringa“.

Banac je oštro kritikovao i crkvene krugove u Hrvatskoj za koje je ocenio da su politički instrumentalizovani, nekritični i skloni apologiji nacionalizma“. Istovremeno je ocenio da su reči koje je papa Jovan Pavle Drugi izgovorio u Sarajevu dirljive, ali i izvan politike i istorije.

Banac smatra i da glasovi o podeli Bosne koji se čuju iz redova bosanskih muslimana nisu bez osnova, ali je upozorio da bi u tom slučaju Bosna postala rezervat za Bošnjake, koji bi se suočili sa izumiranjem i izolacijom.

Komentarišući aktuelni režim hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, rekao je da je vladajuća Hrvatska demokratska zajednica crveno-smeđa koalicija i ostatak naših pomirenih totalitarizama i finansijske moći, umotanih u trobojnicu koju su zaprljali i da borba za modernu i evropsku Hrvatsku neće biti kratka.

(Politika, 5.5.1997.)

PODELI
Prethodni tekstPresuda
Sledeći tekstPogačice od krompira

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime