O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (267)

0
3494
Alija Izetbegović i Haris Silajdžić/ Foto: bosnapress.net

OŠTRE REAKCIJE NA PISMO IZETBEGOVIĆA I SILAJDŽIĆA KONTAKT GRUPI

Pismo koje su predsedavajući Predsedništva BiH Alija Izetbegović i kopredsedavajući Saveta ministara Haris Silajdžić uputili šefovima država Kontakt grupe izazvalo je veoma oštre reakcije. Zamenik visokog međunarodnog predstavnika za BiH Mihael Štajner je čak rekao da je to pismosraman način obraćanja međunarodnoj zajednici„, a Nikolas Berns, portparol Stejt departmenta je pismo nazvaožalopojkama koje i nisu od neke koristi„.

Izetbegović i Silajdžić su u pismu ocenili da je do sada mirovni proces imao negativni smer koji vodi dezintegraciji BiH, a za to su optužili srpsku delom i hrvatsku stranu, međunarodnu zajednicu, a posebno Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), i to neprimerenom terminologijim koja je i te kako pogodila njihove predstavnike.

U pismu se sugeriše da je stanje pod kontrolom muslimanske armije idealno i da Dejton ima šansu ukoliko međunarodna zajednica kazni krivce koje su, naravno, oni naveli.

I Izetbegović i Silajdžić su u pismu istupili u ime cele BiH i institucija kojima rukovode, a da zato nisu konsultovali druga dva konstitutivna naroda.

U seriji intervjua koje je tim povodom dao Štajner nije birao diplomatske reči.

Reči u pismu da OEBS pravi neprincipijelne kompromise koji vode legalizaciji etničkog čišćenja, da je organizacija želela izbore po svaku cenu i da podržava totalitarne i fašističke projekte, ispod je svakog civilizacijskog nivoa.

To je sramno„, rekao je Štajner. Izetbegovićevu procenu da postoji debalans vojnih snaga dva entiteta u korist Republike Srpske, Štajner je odbio rečenicom da „zadivljujuće naoružanje dolazi u federaciju“ i da sesrpsko naoružanje sastoji od hrpe gvožđa i smeća„.

Istovremeno je demantovao da rad zajedničkih institucija blokira srpska strana.

Da Vas podsetimo:  Ling Long – godinu dana kasnije

(Tanjug, 6.5.1997.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime