O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (268)

0
1808
Neva Miklavčić – Predan / Foto: snapšot Youtube

SISTEMATSKI PROGONI

Sloveniji se masovno i sistematski krše ljudska prava a svima je zajednički imenitelj problem državljanstva – ističe se u najnovijem izveštaju „Helsinškog monitora“ Slovenije, koji deluje u sastavu Helsinške federacije za ljudska prava u Beču.

Čelnica slovenačkog odbora Neva Miklavčić – Predan ističe da oko 25.000 žitelja bivših jugoslovenskih republika, koji su godinama živeli i radili u Sloveniji, još čekaju na dobijanje slovenačkog drzavqanstva. Isto toliko njih je bez ikakvih dokumenata, a među njima oko sedam hiljada maloletnika, rođenih u Sloveniji, kojima državni organi ne žele da reše status.

„To su prave mrtve duše, a zbog toga što nemaju drzavqanstvo ne mogu ni da se zaposle, sklope brak, ostvare druga građanska i ljudska prva“, kaže Neva Miklavšić – Predan.

U opšte neprihvatanje žitelja bivših jugoslovenskih republika, takozvanih južnjaka, koje prerasta u pravu mržnju, uključuju se i državni organi koji na razne načine zagorčavaju ž`ivot ovim ljudima.

Tako je Ministarstvo odbrane Slovenije pripremilo 1.200 rešenja za iseljenje neslovenackih porodica iz stanova bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA), mada su oni svim stanarima legalno dodeljeni. Bivšim pripadnicima JNA uskraćuje se i pravo na penziju, a još je dug spisak nepoželjnih osoba koje ne mogu da uđu u Sloveniju i nastave život sa svojim porodicama.

(Večernje novosti, 7.5.1997.)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime