O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (284)

0
1082
Zlatan Mijo Jelić / Foto: skrinšot Youtube

DELILI MEDALJE UZ FAŠISTIČKI POZDRAV

Zapadne diplomate izrazile su duboku zabrinutost zbog fašističkih simbola koje su koristile vlasti bosanskih Hrvata prilikom nedavne dodele medalja pripadnicima policije u Mostaru, javlja Rojter.

Na ceremoniji uručivanja medalja, kojima je pripadnike specijalne policije odlikovao predsednik Franjo Tuđman, zvaničnik policije u Mostaru Zlatan Mijo Jelić upotrebio je isti pozdrav koji su koristili pripadnici hrvatskog pronacističkog marionetskog režima u Drugom svetskom ratu, podseća britanska agencija.

I na drugim sličnim ceremonijama Hrvati koriste iste pozdrave. Zapadni dipdlomatski predstavnici smatraju da je ovakvo ponašanje dokaz da vlasti Hrvata u Bosni smatraju da nekažnjeno mogu sprovoditi tvrdu nacionalističku politiku.

„Mislim da bi međunarodna zajednica morala da bude veoma oprezna u ovakvim slučajevima“, upozorio je visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu Karl Bilt,

Prema njegovim rečima, velike sile ne smeju da tolerišu pokušaje da se glorifikuje nacistička ustaška država u kojoj je vršen pogrom nad Jevrejima i Srbima u Dugom svetskom ratu.

(Politika, 16.5.1997.)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime