O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (285)

0
1166
Foto: skrinšot RTS

HRVATI U SRPSKIM KUĆAMA

Čitaoci „Njujork tajmsasu juče na prvoj strani mogli da saznaju kako hrvatska vlada planski naseljava Hrvate u kuće otete od Srba. List piše da je u toku sprovođenje programa vrednog više miliona dolara, koji je posebno usmeren ka „ubeđivanju“ oko 100.000 bosanskih Hrvata izbeglih u Nemačku da preuzmu konfiskovane kuće i srpsku zemlju u Krajini. Vlada u Zagrebu je, zapravo, po kratkom postupku konfiskovala desetine hiljada kuća koje su nekad pripadale srpskim porodicama i sada ih nudi Hrvatima iz Bosne i Srbije.

Ova kampanja kao da definnitvno gasi nade u povratak oko 350.000 Srba u svoje kuće, u skladu sa mirovnim sporazumom u Dejtonu, ocenjuje novinar koji je posetio Kistanje, grad u kojem je pre rata živelo devet Hrvata i 1.980 Srba. Osim nekoliko staraca, svi Srbi su izbegli 1995. godine, a „pobednički Hrvati“ su njihove kuće opljačkali i zapalili, piše američki list. Pozivajući se na zvanične izveštaje, list objavljuje da od 2.000 Srba koji su se vratili poslednjih meseci iz izbeglištva, u skladu sa specijalnom odlukom UN, oko 90 odsto njih nije moglo ni da se približi svojim kućama.

Citiraju se ocene zapadnih diplomata da se zbog ovakve politike zvaničnog Zagreba s pravom postavlja pitanje prihvatanja Hrvatske u Evropsku uniju. Američki ambasador u Zagrebu Piter Galbrajt postao je veoma kritičan prema hrvatskom programu naseljavanja stanovništva. Uprkos kritici, hrvatska vlada je već uputila oko 20.000 Hrvata iz Bosne i Srbije u Krajinu i planira da nastavi sa ubrzanim naseljavanjem srpskih kuća.

(Ekspres, 15.5.1997.)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime