O čemu se ćutalo u zapadnim medijima…(287)

0
1311

GLAS PROTIV ZLOČINA

Na konferenciji za novinare juče je u Udruženju književnika u Beogradu predstavljena Deklaracija protiv genocida nad srpskim narodom koju je potpisalo šezdesetak intelektualaca, među njima 22 akademika Srpske akadamije nauka i umetnosti, četiri episkopa Srpske pravoslavne crkve na čelu sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Pavlom, više istaknutih književnika, kao i gospodin Cadik Danon, vrhovni rarbin Jugoslavije.

Deklaracija je prevedena na osam jezika i upućena na više stotina adresa širom sveta, uključujući Ujedinjene nacije, Evropsku uniju, OEBS, državnike svetskih sila i svetske masovne medije. U dokumentu se podseća na sve genocide nad srpskim narodom, od ranog srednjeg veka pa sve do danas.

U procesu razaranja SFRJ, Srbi su podneli najveće patnje i progon sa svojih istorijskih staništa. „Deklaracija apeluje na uspavanu savest čovečanstva i želi da pokrene sve ljude dobre volje, koji bi ovu deklaraciju prihvatili kao mobilizatorsku snagu u borbi čitavog čovečanstva protiv genocida i egzodusa bilo kog naroda“, rečeno je juče.

(Politika, 16.5.1997.)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime