O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (294)

0
2196
Sa suđenja u Hagu / Foto: SENSE Agency

Haški sud će voditi zajednički proces četvorici optuženih H a g (Tanjug) –

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na prostoru prethodne Jugoslavije saopštio je u Hagu da će biti pokrenut zajednički proces protiv tri muslimana i jednog Hrvata, osumnjičenih optužnica na 14 strana tereti Delalića, Mucića i Delića da su nadgledali najmanje 14 ubistava, mučenje monogo većeg broja logoraša i silovanje dveju zatočenica.

Landžo je optužen za pet ubistava, a Delić za četiri i za učešće u grupnom silovanju jedne Srpkinje. Za zločine nad Srbima u logoru Čelebići, u blizini Konjica.

Haški sud još nije doneo odluku kada će početi suđenje optuženim Zejnilu Delaliću, bivšem komandantu muslimanske vojske, Zdravku Muciću, komandantu logora, Hazimu Deliću, zameniku komandanta logora i Esadu Landži, čuvaru u Čelebićima, izveštavaju agencije.

Njih četvorica su optuženi u martu i nalaze se u pritvoru uhagu. svi su na prvim saslušanjima rekli da se smatraju nevinim.

U pismenoj odluci tročlanog sudskog veća navodi se da će zajedničko suđenje četvorici osumnjičenih za ratne zločine najbolje poslužiti interesima pravde.

Odvojena suđenja bi zahtevala mnogo ponavljanja svedočenja, što bi bilo vrlo teško za već traumatizovane svedoke, dodaje se u obrazloženju odluke suda.

(01.10.1996.)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime