O čemu se ćutalo u zapadnim medijima

0
1681

PRIZIVANJE NOVOG RATA

Slvenija prognozira novi rat u Bosni i Hercegovini, koristeći to kao novi dodatni argument za svoj što skoriji ulazak u NATO.

Nemački ist „Velt“ piše da je slovenački ministar odbrane Tit Turnšek u kampanju za slovenačko mesto u zapadnoj alijansi uključio i „pesimizam“ Ljubljane prema ishodu sadašnje miisje Sfora u Bosni.

„Kada se oni povuku, između Srba, Hrvata i muslimana ubrzo će ponovo doći do rata“, prognozira Turnsek u izjavi „Veltu“, naglašavajući da njegova zemlja zato nastoji da što pre stigne na red za prijem u NATO.

Slovenija je već ponudila NATO na korišćenje dva svoja aerodroma u blizini granice sa Hrvatskom za vreme „posle Sfora„.

Nemački novinar ironično primećuje da su, kao dobar znak na putu Slovenije ka NATO, u Ljubljani već proslaviliamerički gestupućivanja nosača aviona „Kenedi“ u luku Kopar.

Taj brod će uploviti u nevelike slovenačke teritorijalne vode 15. juna, na Dan nezavisnosti. Eventualni rat u Bosni i američki nosač aviona u Kopru – da li su to temelji slovenačke samostalnosti? Ovo pitanje se samo nameće posle zloslutnih upozorenja iz Ljubljane na moguću krizu na Balkanu.

Ne treba zaboraviti, pri tom, da su Slovenci dobro zaradili snabdevajući oružjem Hrvate i muslimane u proteklom ratu, uz opasku da ta republika „po potrebi“ samo prelazi tamo gde joj to više odgovara u datom trenutku.

(Ekspres, 13.5.1997.)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime