O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (32)

0
966

hrvati-se-jos-nisu-odrekli-simbola-herceg-bosne-214.09.1996. M o s t a r (Tanjug-AFP) – u hrvatskom delu Mostara uočljivi su simboli Herceg‑Bosne. izveštač AFP primećuje da, iako se rok sasvim primakao, ispred sive zgrade u Mostaru i dalje stoji veliki pano sa natpisom „vlada republike Herceg‑Bosne“. Na svakom koraku u gradu vijori se nacionalna zastava ‑ šahovnica sa crveno‑belim poljima, a na kolima su i dalje tablice Herceg-Bosne.

Hrvati se još nisu odrekli simbola Herceg – BosneUz sve ove spoljne znake, predizborna kampanja koju je vodila HDZ pokazuje da se Hrvati nisu odrekli svojih nacionalističkih teza, primećuje AFP i citira izjavu gradonačelnika hrvatskog dela Mostara da „Herceg-Bosna neće nestati, već će samo promeniti formu“. Zbog takvih izjava, kojima de facto i dalje zagovara opstanak „Herceg-Bosne“, HDZ nije dosad pretrpela nikakve sankcije međunarodne zajednice.

Blizu 15.000 zahteva za traženje nestalih u BiH

18.09.1996.

14141153B e o g r a d (Tanjug) – međunarodni komitet crvenog krsta (MKCK) štampao je drugo, dopunjeno izdanje knjige sa blizu 15.000 imena nestalih lica na prostoru bih za čiju se sudbinu još ne zna, saopštio je danas beogradski biro MKCK.

do sada je MKCK na osnovu podnetih dokaza „zatvorio“ samo 458 slučajeva nestalih, od kojih se za većinu utvrdilo da, na žalost, nisu među živima.

MKCK apeluje na sve koji imaju bilo kakve informacije o osobama čija se imena nalaze u knjizi nestalih da se obrate Crvenom krstu. Identitet osoba koje se obrate MKCK može ostati u tajnosti, kaže se u saopštenju.

Identifikovana tela poginula boraca sa Ozrena

18.09.1996.

B a n j a l u k a (Tanjug) – tim eksperata i članovi državne komisije za razmenu ratnih zarobljenika RS uspeli su do danas da identifikuju 13 od ukupno 23 ubijena srpska borca čija su tela nedavno ekshumirana kod sela Paljenik na Ozrenu.

Da Vas podsetimo:  Za 48 km auto-puta 606 miliona evra: Šta tačno košta toliko?

Reč je o pripadnicima vojske RS, uglavnom sa područja Srpca, nastradalim prošle godine u borbama tokom jesenje H‑M ofanzive na Ozren.

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime