O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (37)

0
944

25.09.1996. Z a g r e b (Tanjug) – posle jučerašnjeg govora hrvatskog MIP M. Granića na zasedanju Generalne skupštine UN, zagrebačka štampa danas ističe njegovu tvrdnju da su se „Hrvatska i SRJ saglasile da se pitanje Prevlake tretira i reši kao sigurnosno pitanje u skladu sa poveljom UN i dobrosusedskom politikom“.

besomucna-kolonizacija-2
Mate Granić

Besomučna kolonizacija… I pored toga, dodao je Granić, „tamo postoji potreba za uspostavljanjem sigurnosnog režima kroz mirne pregovore na uzajamnu korist“.

Hrvatski ministar je, takođe, rekao da „zemlje nastale na prostoru bivše Jugoslavije ubrzano kreću prema mirnom rešenju međusobnih problema smanjujući tako potrebu za međunarodnim posredovanjem“. Ti problemi, rekao je hrvatski MIP, „uključuju sukcesiju, regionalne bezbednosne aranžmane i kontrolu naoružanja, potragu za nestalim osobama, uzajamnu zaštitu ljudskih prava i ponovnu uspostavu bilateralnih, ekonomskih, kulturnih i drugih oblika saradnje“.

Govoreći o Bosni, hrvatski ministar je upozorio da ce „proces unutrašnje stabilizacije BiH trajati godinama“ i obećao da će Hrvatska u tom procesu sarađivati sa međunarodnom zajednicom.

„Podržavajući potpuno uravnoteženu federaciju i formulu iz Dejtona – jedna država, dva entiteta, tri konstitutivna naroda – Hrvatska ne teži samo opstanku bosanskih Hrvata nego i izbegavanju svake situacije koja bi vodila pretećoj nestabilnosti regiona u celini“, kazao je Granić.

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime