O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (38)

0
966

nastavak-muslimanskih-provokacija-327.09.1996. B e o g r a d (Tanjug) – Grupa od oko 250 muslimana koja je pre šest dana ilegalno ušla u pogranično selo Jusići u opštini Zvornik nije ni juče napustila mesto, mada je dogovoreni rok istekao juče, saopštio je centar javne bezbednosti Zvornik.

Nastavak muslimanskih provokacijaPredstavnici IFOR-a razgovarali su juče u Sarajevu sa predsednikom muslimanske vlade H. Muratovićem o rešenju problema u Jusićima, ali detalji razgovora nisu saopšteni, javlja muslimanski radio Sarajevo.

Komandant ruske brigade IFOR-a S. Generalov potvrdio je juče da se u Jusićima nalazi 130 muslimana od kojih su većina naoružani.

„Prema ponašanju muslimana ne bi se moglo reći da su to izbeglice koje su došle da popravljaju svoje kuće“, rekao je Generalov.

Portparol IFOR-a u Sarajevu A. Ivanko izjavio je, kako prenosi AFP, da IFOR sumnja da su u Jusiće ilegalno došli oni muslimani koji su tu živeli. „Nismo sigurni da svi ti ljudi koji se nalaze u Jjusićima potiču odatle“, rekao je on.

Izetbegović – Herceg-Bosna

27.09.1996.

B e o g r a d (Tanjug) – A. Izetbegović izjavio je jutros za muslimanski radio da mu hrvatska republika Herceg Bosna još uvek stvara probleme jer nije ugašena do 31. avgusta, kako je predviđeno Ženevskim sporazumom.

Odlučio je da ponovo zatraži direktno angažovanje Tuđmana da bi se Herceg Bosna ukinula.

IFOR otkrio masakrirana tela

28.09.1996.

S a r a j e v o (Tanjug-AFP) – Britanski vojnici u sastavu IFOR otkrili su na severozapadu Bosne šest tela bez glava, verovatno srpskih vojnika iz Bosne, saopštio je danas IFOR.

Izgleda da su to tela „žrtava borbi koje su se dogodile krajem rata“, na severozapadu Bosne, izjavio je predstavnik IFOR major S. Hejzlok i dodao da „srpska vojska treba da preuzme tela“, navodi AFP.

Da Vas podsetimo:  „Debata“ o broju lekara koji su umrli od kovida – kakve to dokaze traži Danica Grujičić?

Tela u uniformama srpske vojske iz Bosne su otkrivena u sredu u jarku u blizini sela Lušci Palanka, koje su Srbi napustili u naletu hrvatsko-muslimanske ofanzive prošle godine.

Ilegalni upadi muslimana se nastavljaju

28.09.1996.

Nastavak muslimanskih provokacijaZ v o r n i k (Tanjug) – Načelnik centra javne bezbednosti u Zvorniku pukovnik D. Vasić izjavio je danas da naoružane grupe muslimana i dalje pristižu u pogranična naselja Jusiće, Dugi Do i Mahalu.

Vasić tvrdi da muslimanski ekstremisti nose sve vrste vatrenog oružja na očigled vojnika IFOR i međunarodne policije, provocirajući tako stanovnike okolnih srpskih sela.

Predstavnici IFOR i međunarodne policije priznali su da ilegalni povratak muslimanskih izbeglica, i to pod oružjem, nije po Dejtonskom sporazumu, ali ništa konkretno nisu do sad učinili da se taj sporazum ispoštuje.

Kršenja ljudskih prava u M-H federaciji

28.09.1996.

B e o g r a d (Tanjug) – institucija za zaštitu ljudskih prava u M-H federaciji (ombudsman) u danas objavljenom izveštaju, koji prenosi muslimanski radio Tuzla, tvrdi da policija pod zaštitom političara flagrantno krši osnovna ljudska prava u svim kantonima te federacije.

U izveštajima se navodi niz primera držanja osumnjičenih u pritvoru duže od tri dana, pokretanje postupaka protiv pripadnika svih drugih vojnih formacija izuzev tzv. Armije BiH, iako je doneta opšta amnestija, neizdavanje putnih isprava i drugo.

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime