O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (40)

0
993

hag01.10.1996. H a g (Tanjug) međunarodni sud za ratne zločine počinjene na prostoru prethodne Jugoslavije saopštio je u Hagu da će biti pokrenut zajednički proces protiv tri muslimana i jednog Hrvata, osumnjičenih za zločine nad Srbima u logoru Čelebići, u blizini Konjica.

Haški sud još nije doneo odluku kada ce početi suđenje optuženim Zejnilu Delaliću, bivšem komandantu muslimanske vojske, Zdravku Muciću, komandantu logora, Hazimu Deliću, zameniku komandanta logora i Esadu Landži, čuvaru u Čelebićima, izveštavaju agencije. Njih četvorica su optuženi u martu i nalaze se u pritvoru u Hagu. Svi su na prvim saslušanjima rekli da se smatraju nevinim.

U pismenoj odluci tročlanog sudskog veća navodi se da će zajedničko suđenje četvorici osumnjičenih za ratne zločine najbolje poslužiti interesima pravde. Odvojena suđenja bi zahtevala mnogo ponavljanja svedočenja, sto bi bilo vrlo teško za već traumatizovane svedoke, dodaje se u obrazloženju odluke suda.
Optužnica na 14 strana tereti Delalića, Mucića i Delića da su nadgledali najmanje 14 ubistava, mučenje mnogo većeg broja logoraša i silovanje dveju zatočenica. Landžo je optužen za pet ubistava, a delic za četiri i za učešće u grupnom silovanju jedne Srpkinje.

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime