O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (41)

0
943

02.10.1996. J u s i ć i, T u z l a (Tanjug) Većina muslimana koji su pre deset dana upali u selo Jusići, kod Zvornika, na teritoriji RS, odlučila je da se povuče kako su to zahtevali predstavnici međunarodnih mirovnih snaga, saopštila je danas portparol UN u Tuzli A. Anjeli. „Izbeglice odlaze, ali ima ih vise od šezdeset koji su ostali“, dodala je Anjeli.

mostarMeđutim, oko 60 muslimana, koji i dalje odbijaju da se povuku, zapretilo je da ce od sutra početi štrajk glađu, ukoliko ih IFOR i dalje bude sprečavao, kako kažu, da ostanu u svojim kućama. Među njima ima žena i dece, i prema rečima jednog od muškaraca, svi oni su spremni na štrajk glađu, čak i deca, navodi francuska agencija. Zbog događaja u Jusićima, nekoliko stotina izbeglica protestvovalo je danas ispred sedišta IFOR u Tuzli.

Mostar ne mogu povezati ni betonski mostovi
06.10.1996.
B e o g r a d (Tanjug) Gradonačelnik Mostara I. Prskalo sve otvorenije zastupa interese samo hrvatskog naroda u Mostaru, pa mu je njegov zamenik S.Oručević na to oštro skrenuo pažnju i podsetio ga da je on gradonačelnik i muslimanima, javlja muslimanski radio Mostar. Neposredan povod njihovom javnom udaljavanju bilo je, tvrdi isti izvor, odbijanje prskala da se atentat na opozicionog poslanika j.musu, pocetkom prosle sedmice u zapadnom mostaru, direktno poveze sa hrvatskim ekstremistima.

„Prskalo tragikomično izjavljuje da je zapadni Mostar otvoren grad i da svako može doći i izvršiti napad“, navodi radio i dodaje da mnogi pretučeni muslimani najbolje znaju koliko je to otvoren grad i koliko je neverovatna mogućnost da neko sa strane sa puškomitraljezom dođe i puca na masu, a posle toga nestane.

Novi gradonačelnik Mostara pre tri dana nije dozvolio ni da se ukloni hrvatska zastava sa novoizgrađenog betonskog mosta na Neretvi, zbog čega je osam ambasadora evropskih zemalja odbilo da prisustvuje svečanom otvaranju tog mosta kojeg je sagradila EU.
„Ne može se otvoriti most koji se nalazi na hrvatskom prostoru bez hrvatskog obeležja“, izjavio je kategorično Prskalo i dodao da on ne zna ni za kakav sporazum prema kome se ne stavljaju nacionalna obeležja na objekte koje je obnovila EU.

Da Vas podsetimo:  Izgradnja puta Kragujevac-Mrčajevci počinje 2020.

Jusići – povratak muslimana
08.10.1996.

T u z l a (Tanjug) Šezdesetak porodica muslimanskih izbeglica se vratilo juče bez incidenta u selo Jusiće, saopštio je danas u Tuzli predstavnik UNHCR.

„Između 50 i 60 porodica vratilo se juče u selo Jusiće, što predstavlja između 150 i 180 osoba“, izjavio je AFP R. Rajan.

Od 117 zahteva muslimana za legalni povratak, za sada je odobreno 60, dok su ostali nepotpuni. „U selu je situacija mirna“, izjavio je predstavnik nato pukovnik L. Ajsnogl.

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime